De Oekraïense vlag wappert in de middenste boog van de Triomfboog in het Jubelpark

| De Oekraïense vlag aan de Triomfboog in het Jubelpark.

Brussel en andere Europese steden beloven steun aan Kiev

© Belga
28/11/2022

Stad Brussel en verschillende andere Europese steden hebben maandag een protocolakkoord gesloten met als doel informatie te delen over de specifieke behoeften van Kiev, in een poging om de Oekraïense hoofdstad te ondersteunen. Het akkoord werd ondertekend op het 'Kyiv Investment Forum 2022' dat georganiseerd werd door Stad Brussel.

Het evenement was gericht op "de wederopbouw van het grootstedelijk gebied" van Kiev. Burgemeester Vitali Klitschko sprak de aanwezigen toe in een videoboodschap. Door de precaire toestand in de Oekraïense hoofdstad kon hij zelf niet aanwezig zijn, maar zijn broer Volodymyr Klitschko vertegenwoordigde hem in Brussel.

Taskforces

Volgens Brussels burgemeester Philippe Close (PS) engageren de betrokken steden zoals Parijs, Rome, Helsinki, Berlijn, Lyon en Riga zich om "een taskforce op te richten die inspeelt op de noden van Kiev en andere Oekraïense steden". Close geeft een voorbeeld: als er een probleem is van energievoorziening, welke stad zou dan een oplossing kunnen bieden?

Volgens de Brusselse burgemeester heeft zijn stad de inspanningen tot nog toe vooral gericht op het gezondheidsvlak. Zo zijn er bijvoorbeeld Oekraïense zorgprofessionals (psychologen, gynaecologen...) opgeleid in België in een programma dat gericht is op slachtoffers van verkrachting. Vertegenwoordigers van het Sint-Pietersziekenhuis zijn ook ter plaatse gegaan om een lijst op te stellen van de uitrusting die nodig is, aldus Close.

Ook in de gezondheidszorg is de kwestie van de elektriciteitsbevoorrading problematisch. De Russische bombardementen hebben een belangrijk deel van de energie-infrastructuur verwoest. "In sommige ziekenhuizen moeten operaties worden uitgevoerd onder één enkele lamp, met amper licht", licht de burgemeester toe.

Het idee is ook om naast overheidsinstellingen ook de privésector te betrekken bij het project. Vanuit Kiev liet burgemeester Klitschko verstaan dat Oekraïne "klaar is om veel mogelijk te maken voor vrienden", waarbij hij benadrukte dat het land economische activiteit en werkgelegenheid nodig zal hebben zodra de oorlog voorbij is.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni