Brussel moet 8 procent minder broeikasgassen uitstoten tegen 2020

© Belga
24/10/2015

De drie gewesten en de federale overheid hebben vrijdagnacht een akkoord bereikt over de verdeling van de Belgische klimaatinspanningen. Brussel moet onder meer 8,8 procent minder broeikasgassen uitstoten tegen 2020.

Binnen enkele weken gaat de klimaatconferentie in Parijs van start. Brussels minister Céline Fremault leidde de debatten om een verdeling tussen de gewesten af te spreken in de aanloop naar de conferentie.

De inhoud van het akkoord is nog geheim, maar op Le Soir en de VRT lekten al cijfers uit. De doelstelling om de hoeveelheid broeikasgassen te verminderen met 15 procent tegen 2020 (vergeleken met 2005) zou vertaald worden naar een inspanning van 15,7 procent voor Vlaanderen, 14,7 procent voor Wallonië en 8,8 procent reductie voor Brussel.

De tweede doelstelling om 13 procent van de energie uit hernieuwbare bronnen te puren in 2020, betekent volgens de VRT en Le Soir voor Vlaanderen 10 procent uit bijvoorbeeld wind- of zonne-energie, 11,5 procent voor Wallonië en 3,5 procent voor Brussel.

Inkomsten uit CO2-quota
Ook over een gevoelige kwestie - de inkomsten uit de verkoop van CO2-quota zou een akkoord zijn.

Voor de inkomsten uit het verleden zou Vlaanderen de helft krijgen, Wallonië 29 procent, Brussel 6 procent en de federale overheid 15 procent. Voor de inkomsten de komende jaren zou dat 50 procent voor Vlaanderen, 30 procent voor Wallonië, 8 procent voor Brussel en 12 procent voor het federale betekenen.

De federale overheid zal ten slotte de helft van de Belgische financiering voor het internationale klimaatfonds, dat op de klimaattop in Parijs moet voorgesteld worden, voor haar rekening nemen. Vlaanderen betaalt 29 procent, Wallonië 16,5 en Brussel 4,5 procent.

De bevoegde ministers Marie-Christine Marghem (federaal), Joke Schauvliege (Vlaanderen), Paul Furlan (Wallonië) en Céline Fremault (Brussel) moeten nu terugkoppelen naar hun respectievelijke regeringen. Maandag is een persconferentie gepland.

Zes jaar
Al zes jaar lukt het niet om een akkoord te vinden over de verdeling van de Belgische klimaatinspanningen. Verschillende ministers lieten de voorbije weken weten dat ze een akkoord wilden bereiken. Zonder dat dreigde België een slecht figuur te slaan op de klimaattop in Parijs, die eind november van start gaat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni