Brussel neemt afscheid van de Britten

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 30 januari 2020

Op de vooravond van de Brexit hebben Brussels burgemeester Philippe Close (PS) en de ambassadeur van het Verenigd Koninkrijk, Martin Shearman, de vriendschap tussen de hoofdstad en het Verenigd Koninkrijk in de verf gezet met een toespraak voor de aanwezige Britten op het stadhuis. De Grote Markt werd intussen in een Brits decor gestoken tijdens het evenement Brussels Calling.

In een overladen Gotische Zaal waar de aanwezige Britten letterlijk stonden aan te schuiven om binnen te raken had Brussels burgemeester Close ambassadeur Shearman een dag voor de historische Brexit uitgenodigd als daad van solidariteit.

"Ik verwelkom jullie hier vandaag en zal dat ook morgen blijven doen. Lange leve de vriendschap die het Verenigd Koninkrijk en Brussel verenigt", was burgemeester Close duidelijk. Maar over de Brexit zelf liet hij zich niet uit. "A wise man one day, said nothing", zei Close verwijzend naar een quote van Monthy Python.

Klimaatverandering

Beide heren benadrukte de vele gemeenschappelijke interesses tussen het Verenigd Koninkrijk en Brussel, en ambassadeur Shearman blikte ook even vooruit.

"We kijken ambitieus naar de toekomst. Onze samenwerking zal veranderen, maar we willen dat deze verder bloeit en groeit. We willen de wetenschappelijke en academische samenwerking bevorderen en samen uitdagingen als de klimaatverandering aanpakken", stelt Shearman.

De bezoekers van de Grote Markt stapten intussen binnen in een Brits decor met concerten, een 'red telephone box', de 'British guards' en een 'London cab'. Een gepast afscheidsfeestje voor de Britten, al kwam relatief weinig volk opdagen.

In Elsene, waar ruim duizend Britten wonen, wordt donderdagavond ook een symbolische afscheidsplechtigheid gehouden.

Gezien

Moedergans die haar kuikens door de Wetstraat loodst of een parkeerticket tot 2110. Stadsbeelden met een verhaal, quoi. Gemaakt door redacteurs of ... door u naar redactie@bruzz.be gestuurd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?