Brussel-Stad sluit zich aan bij BE-Alert

Het merendeel van alle Belgische én Brusselse gemeenten zijn reeds aangesloten op BE-Alert. Voor Brussel-Stad was dat nog niet het geval.

Brussel-Stad zal binnenkort gebruik kunnen maken van het alarmsysteem voor noodsituaties BE-Alert. Dat werd eind 2017 al aangekondigd, maar kon nu pas goedgekeurd worden door de gemeenteraad. Nog zeven andere Brusselse gemeenten sloten zich nog niet aan op het systeem.

Burgers die zich inschrijven op het alarmsysteem van BE-Alert kunnen via sms of e-mail verwittigd worden in geval van een noodsituatie. Een burgemeester kan het bijvoorbeeld gebruiken om inwoners aan te raden ramen en deuren gesloten te houden tijdens een brand.

Het merendeel van alle Belgische – én Brusselse – gemeenten zijn reeds ingeschreven op BE-Alert. In Brussel-Stad was dat tot vandaag niet het geval. In oktober vorig jaar kondigde het Brusselse schepencollege al aan zich in te zullen schrijven op het systeem, maar pas maandagavond besloot de Brusselse gemeenteraad om effectief toe te treden tot BE-Alert.

'Lang wachten op antwoord Jambon'

Volgens de woordvoerster van Brussels burgemeester Philippe Close (PS) wou de gemeente eerst enkele juridische en technische vragen beantwoord zien. Het ging bijvoorbeeld om opmerkingen rond privacy of aansprakelijkheid. Maar het was lang wachten op een antwoord van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), aldus de woordvoerster.

"We wilden dit doordacht invoeren", zegt ze aan BRUZZ. “Je kan je als gemeente immers niet verloorloven dat dit systeem tijdens een noodsituatie niet werkt."

Het was wel al mogelijk om binnen Brussel een melding van BE-Alert te krijgen, omdat de minister van Binnenlandse Zaken het systeem in werking kan zetten zonder dat een gemeente erop aangesloten is. Maar Close zelf kan het systeem momenteel nog niet gebruiken.

Binnen het Brussels Gewest zijn ook Sint-Agatha-Berchem, Ganshoren, Evere, Sint-Gillis, Sint-Joost-ten-Node en Oudergem tot op heden niet aangesloten op het systeem.

Wanneer Brussel-Stad precies gebruik zal kunnen maken van BE-Alert, is nog niet gekend.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?