Brussel zoekt partnersteden als culturele hoofdstad 2030

© Saskia Vanderstichele

Om de Brusselse kandidatuur voor de titel Culturele Hoofdstad van Europa in 2030 te versterken, wil het Gewest een Vlaamse en Waalse partnerstad aan zich binden. Minister-president Rudi Vervoort (PS) zit ondertussen niet stil: hij heeft al een studie besteld over de economische impact en laat culturele organisaties brainstormen over de invulling.

Brussel zal zich kandidaat stellen voor Culturele Hoofdstad van Europa in 2030, zo maakte de Brusselse regering vorig jaar al bekend. Het is in dat jaar immers opnieuw de beurt aan een Belgische stad om de titel toegewezen te krijgen. Ook al is de deadline nog veraf, toch is het Gewest al begonnen met de voorbereidingen.

Verschillende culturele overlegorganen brainstormen dit jaar al over de mogelijke invulling van het programma op hun jaarlijkse plenaire vergaderingen. Het gaat daarbij onder meer over het Brussels Kunstenoverleg, het Réseau des arts à Bruxelles en de Brusselse Museumraad. Dat schrijven de kranten Le Soir en La Capitale donderdag, op basis van een antwoord van minister-president Vervoort aan Brussels parlementslid Gaëtan Van Goidsenhoven (MR).

Ook Visit Brussels is intussen aan een studie begonnen die de economische impact van de titel moet berekenen. “Dit is een zeer belangrijke vraag”, zegt Vervoort. “Omdat de kostprijs soms ook voor veel debat en polemiek kan zorgen, zoals in Bergen in 2015 bijvoorbeeld. Die studie zal onze werkmethode en de budgetschattingen moeten bepalen. Ook belangrijk: Visit Brussels zal voor die berekeningen contact opnemen met eerdere gaststeden.”

Twee partnersteden
Omdat België in 2030 ook zijn 200ste verjaardag viert, wil de minister-president nog een stap verder gaan. Hij denkt erover na om een Vlaamse en Waalse stad als partner aan Brussel te binden, en dus ook de activiteiten en evenementen onderling te verdelen. Het zou, volgens Le Soir, een originele formule zijn.

Het is een piste die evenwel nog verder onderzocht moet worden. Vervoort liet in zijn reactie al weten hiervoor aan Waalse zijde aan Luik te denken. Maar vorige zomer had de Luikse schepen voor Cultuur Jean-Pierre Hupkens (PS) al laten vallen dat zijn stad zich misschien zelf ook kandidaat wilde stellen.

Bergen was in 2015 de laatste Belgische Culturele Hoofdstad van Europa, in 2000 viel die eer al eens te beurt aan Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
  • Vrouwen op straat tegen seksuele agressie
  • Union: 'We hebben de top bereikt, maar het allermoeilijkste is om daar te blijven'
  • Analyse: Hoe zou het nog zijn met Neo?
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Sunny Bergman brengt 'Oproerkraaiers' naar Beurscafé
  • Laura Wandel après Cannes, Bruxelles lui déroule le tapis rouge
  • Mohamed Toukabri dances with his mother
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement