Brusselse ambtenaren nog niet meteen in één gebouw

© brusselnieuws.be
05/11/2015

De Brusselse regering is nog altijd van plan om de 2.000 ambtenaren van het Gewest samen te brengen in één gebouw tegen 2019. Volgens parlementslid Bruno De Lille (Groen) is die datum echter niet langer haalbaar, omdat de regering de lopende procedure heeft stopgezet.

De vorige Brusselse regering had in 2012 een marktbevraging gelanceerd en verschillende promotoren hadden een gebouw naar voor geschoven om de Brusselse ambtenaren te huisvesten. Tot onderhandelingen is het echter nooit gekomen en afgelopen zomer heeft de huidige bewindsploeg de procedure stopgezet.

Volgens minister-president Rudi Vervoort (PS) heeft de zesde staatshervorming de noden veranderd en was de marktbevraging daarom achterhaald. Daarnaast zouden ook de financieringsvoorwaarden van de banken sterk geëvolueerd zijn waardoor de hele operatie herbekeken moet worden. Vervoort onderstreept wel dat het de bedoeling blijft om tegen 2019 alle ambtenaren samen te brengen.

De Lille, in de vorige regering staatssecretaris van onder meer Openbaar Ambt, noemt de timing echter "compleet onrealistisch" nu de procedure helemaal moet worden overgedaan. Volgens De Lille gooit de regering "geld door ramen en deuren" door het project voor zich uit te schuiven.

De verhuizing van verschillende verouderde en energieverslindende gebouwen, waaronder het CCN, naar een nieuw passiefkantoor zou immers de kosten drukken. Ook al omdat ambtenaren minder plaats zouden krijgen. "Besparen én toch in een gloednieuw gebouw kunnen werken, lijkt me dan ook een kans die Brussel niet mag laten liggen", aldus De Lille. Het parlementslid wijst er verder op dat het CCN-gebouw zonder verkoop dringend aan renovatie toe is. Ook dat zou het Gewest een pak geld kunnen kosten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni