Brusselse Hadja Lahbib wordt nieuwe minister van Buitenlandse Zaken

Kris Hendrickx
© BRUZZ
15/07/2022
Updated: 15/07/2022 16.54u

Journaliste Hadja Lahbib (52) volgt Sophie Wilmès (MR) op als minister van Buitenlandse Zaken. Dat kondigde partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez aan op een persconferentie.

Lahbib is geboren in de Borinage, maar groeide op in de Jacqmainlaan in Brussel. Ze studeerde er ook journalistiek aan de ULB. Lahbib heeft Algerijnse roots.

De minister in spe was onder meer journaliste bij de RTBF, maar heeft ook heel wat buitenlandse reportages op haar conto, dikwijls in oorlogsgebieden zoals Afghanistan.

Lahbib bereidde Brussel ook voor op zijn kandidatuur als culturele hoofdstad van Europa in 2030, samen met voormalig KVS-baas Jan Goossens. Eerder presenteerde ze ook al het tweetalige 'Vlaamse Kaai' op Arte België, achtereenvolgens samen met David Van Reybrouck, Dimitri Verhulst, Stefan Hertmans en Bart Moeyaert.

Comfortzone

Politieke ervaring heeft Lahbib niet. "Het was makkelijker geweest om gewoon journaliste te blijven, maar ik heb gekozen om uit mijn comfortzone te komen," zei Lahbib, die zegt dat ze in continuïteit met Sophie Wilmès wil werken.

"Een van de eerste opdrachten wordt wellicht de opening van de ambassade in Kiev volgende week, als alles goed gaat."

Lahbib volgt Sophie Wilmès op, die uit de regering stapt omdat ze haar zieke echtgenoot wil bijstaan.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni