Sophie Wilmès neemt definitief ontslag uit de regering

Eerste Minister Sophie Wilmès (MR) tijdens de persconferentie na de Nationale Veiligheidsraad van 20 augustus 2020 Eerste Minister Sophie Wilmès (MR) tijdens de persconferentie na de Nationale Veiligheidsraad van 20 augustus 2020
© Belgaimage
| (archiefbeeld)
© Belgaimage
| (archiefbeeld)
Updated: 15-07-2022 - 06:17

Sophie Wilmès (MR) neemt ontslag uit de federale regering. Wilmès zette in april tijdelijk een stap opzij om voor haar zieke echtgenoot te zorgen.

Donderdag heeft ze haar ontslag aangeboden aan de koning, die het aanvaard heeft, zo blijkt uit een mededeling.

Toen Wilmès enkele maanden geleden aankondigde een tijdlang zonder vergoeding afstand te doen van haar functies, was het de bedoeling in de zomer een beter zicht te hebben op de situatie. "De ziekte van mijn man zal een moeilijke strijd worden die ik aan zijn zijde en aan de zijde van onze kinderen wil voeren. Mijn huidige taken binnen de regering laten me dat niet toe", motiveert Wilmès haar beslissing.

Zoals bekend was de MR-politica binnen de federale regering vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken, Europese Zaken, Buitenlandse Handel en de Federale Culturele Instellingen. Haar functies werden de voorbije maanden door haar collega's bewaakt. Zo was premier Alexander De Croo tijdelijk bevoegd voor Buitenlandse Zaken.

"Met veel emotie denk ik aan alle mensen die ook moeten vechten tegen ziekte. Ik dank uit de grond van mijn hart de vele mensen, uit de hele maatschappij, die ons hebben gesteund, en dat nog altijd doen. Ik dank ook de premier en mijn federale collega's die tijdens mijn afwezigheid de continuïteit hebben verzekerd. Aan hen, aan wie mij opvolgt en aan de hele regering wens ik succes en volharding, om de projecten en hervormingen die ons land zo hard nodig heeft, tot een goed einde te brengen", aldus nog Wilmès. Na de zomer zal ze opnieuw zetelen als Kamerlid.

Opvolger uit Brussel?

Nu Wilmès definitief uit de regering stapt, zal MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez allicht een nieuwe minister en vicepremier moeten aanduiden. Voorlopig is het nog niet duidelijk wie dat wordt.

Hoofdredacteur van de krant La Libre, Dorian De Meus, gelooft dat de de Brusselse Alexia Bertrand kans maakt om Wilmès op te volgen. "Ze is een vrouw en ze komt uit Brussel. Belangrijk, want alle laatste nominaties binnen de MR zijn mensen uit Luik of Henegouwen," klinkt het. "Bovendien was ze kabinetschef onder Didier Reynders toen die minister van Buitenlandse Zaken was. Gezien de functie maar voor twee jaar moet worden ingevuld, is het een goed idee om iemand te kiezen met ervaring."

De MR geeft vrijdag om 10 uur een persconferentie. Een onderwerp wordt niet officieel aangekondigd, maar wellicht zullen de Franstalige liberalen de opvolger aankondigen van Sophie Wilmès binnen de federale regering.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?