Eerste Minister Sophie Wilmès (MR) op de persconferentie na de Nationale Veiligheidsraad van 23 september 2020 met Pierre-Yves Jeholet, Minister-President van de Fedaratie Wallonië-Brussel links vooraan

Sophie Wilmès zet stap opzij als minister wegens ziekte echtgenoot

© Belga
21/04/2022

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) legt met onmiddellijke ingang haar regeringsfuncties neer naar aanleiding van de ziekte van haar echtgenoot Christopher. Dat maakt ze donderdag bekend in een mededeling op sociale media. Over de partijgrenzen heen betuigen vele politici hun steun aan de oud-premier.

Bij de man van Wilmès is een agressieve vorm van hersenkanker vastgesteld. Om hem en haar kinderen te kunnen bijstaan, zet de voormalige premier een stap opzij als minister. "Deze zware beproeving blijft niet zonder gevolgen voor mijn gezin, en dus ook voor mijn rol binnen de Belgische regering," zegt Wilmès. "Minister zijn vereist discipline, beschikbaarheid en een totale toewijding, waardoor ik niet de hulp en troost zou kunnen bieden die Christopher en onze kinderen in deze moeilijke periode nodig hebben."

"Ik wil er voor hem zijn zoals hij er altijd voor ons is geweest en deze strijd met hem en onze kinderen voeren," zegt Wilmès. In overleg met premier Alexander De Croo en haar partij MR heeft ze daarom besloten om onmiddellijk afstand te nemen van haar huidige ministeriële functies, zonder vergoeding. "Dit geeft ons de mogelijkheid om tijdens de zomer een overzicht te hebben van onze situatie," aldus Wilmès.

(Lees verder onder Tweet.)

De nummer één van de Franstalige liberalen in de federale regering is behalve minister van Buitenlandse Zaken ook minister van Europese Zaken en Buitenlandse Handel. Ze is tevens bevoegd voor de federale culturele instellingen. Zolang ze afwezig is, zullen haar verantwoordelijkheden overgenomen worden door premier De Croo zelf, die tijdelijk bevoegd wordt voor Buitenlandse Zaken, en haar partijgenoten David Clarinval en Mathieu Michel, die nu respectievelijk minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO's en Landbouw en staatssecretaris voor Digitalisering zijn.

Steunbetuigingen over partijgrenzen heen

"Sophie Wilmès is een uitzonderlijke vrouw voor ons land en voor de MR," reageert Georges-Louis Bouchez, de voorzitter van de Franstalige liberalen, de partij van Wilmès. "Ze is ook een buitengewone echtgenote en mama. Dit is een heel moeilijk moment. Sophie en Christopher zullen op de steun van de hele liberale familie kunnen rekenen." De politiek is misschien een harde wereld, maar je ontmoet er ook fantastische mensen, zegt Bouchez. "Sophie is zo een persoon en mijn vriendschap en steun voor haar zijn grenzeloos. Ze is een vechter. Keep fighting."

Zijn Open Vld-collega Egbert Lachaert wenst Wilmès en haar gezin heel veel moed toe. "Elke dag worden we opgeslorpt door onze werkbubbel, tot je geconfronteerd wordt met wat er echt toe doet: de gezondheid van je geliefde of familie," schrijft Lachaert op Twitter. "Wij zijn er om te helpen, taken over te nemen, zodat je daar niet hoeft aan te denken."

PS-voorzitter Paul Magnette wenst Wilmès en haar gezin de moed en kracht toe "om deze beproeving te boven te komen". Ook Conner Rousseau wenst hen de nodige vechtlust toe. Staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine (PS) vernam het nieuws tijdens een bezoek met de koning aan het nieuwe onderzoeksschip de Belgica in Zeebrugge. "Zeer triest nieuws," zei hij. "Mevrouw Wilmès is een fantastische collega, zowel op professioneel als op persoonlijk vlak. Ik vind het een zeer moedige beslissing en wens haar het allerbeste in deze moeilijke periode."

Andere steunbetuigingen komen onder meer van partijvoorzitters Meyrem Almaci (Groen), Bart De Wever (N-VA) en Raoul Hedebouw (PVDA), en van ministers Vincent Van Peteghem (CD&V) en Georges Gilkinet (Ecolo).

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni