20190125 Het Brussels Parlement

| Het Brussels Parlement

Brusselse klokkenluiders krijgen betere bescherming

KVDP
© BRUZZ
03/04/2019

In een bijzondere commissie van het Brussels Parlement werd een voorstel dat klokkenluiders beter moet beschermen goedgekeurd. Vanaf volgend jaar krijgen klokkenluiders, een beschermd statuut. "Hierdoor zullen wantoestanden sneller aan het licht komen", stelt initiatiefnemer Bruno De Lille (Groen).

Oppositiepartijen Groen en Ecolo dienden een voorstel in voor een betere bescherming van klokkenluiders. Het voorstel werd gesteund door de Brusselse meerderheidspartijen, MR en N-VA onthielden zich.

"Op federaal en Vlaams niveau hebben klokkenluiders al een speciaal statuut. In Brussel was dat nog niet het geval", zegt Bruno De Lille (Groen) aan BRUZZ. "Vanaf volgend jaar krijgen klokkenluiders dan toch een beschermd statuut. Ze zullen beschermd worden door de Brusselse ombudsdienst (die er nog moet komen, red.)."

'Zonder risico'

Wie vanaf dan klachten heeft of melding wil maken van mistoestanden bij de ombudsdienst, zal niet moeten vrezen voor tuchtprocedures of andere maatregelen die een carrière kunnen schaden. Over de concrete beschermingsmaatregelen moet de regering nog een protocol opstellen.

Toch is dit een positieve stap, vindt De Lille. "Wanneer de wantoestanden bij Samusocial aan het licht kwamen, durfde het personeel amper te praten. Binnenkort zullen ambtenaren zonder risico bepaalde wantoestanden aan de kaak kunnen stellen."

Het voorstel van Ecolo-Groen zal nog gestemd worden in de plenaire vergadering van het Brussels Parlement.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , klokkenluider , Ecolo-Groen , Brussels Parlement , ombudsman

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni