Lydia Mutyebele, Brussels schepen van Gelijke Kansen.

Brusselse oppositie vraagt tevergeefs schorsing van Mutyebele in afwachting van audit

© Belga
27/06/2023

De Brusselse gemeenteraad heeft maandag een motie verworpen waarin de oppositie (MR, PTB, Engagés-CD&V en N-VA) pleitte voor een onafhankelijke audit over de toekenning van subsidies aan een vzw die op het adres van de Brusselse schepen Lydia Mutyebele (PS) gedomicilieerd was tot 2021. De vzw wordt door familieleden beheerd. De motie riep ook op om Mutyebele te schorsen tot de conclusie van de audit bekend zou zijn.

Mathias Vanden Borre (N-VA) diende de motie in nadat bekend was geraakt dat de schepen van Huisvesting, Openbaar Erfgoed en Gelijke Kansen betrokken was bij de stemming op de gemeenteraad van 27 juni 2022 om een subsidie van 8.000 euro toe te kennen aan de organisatie 'Espoir et Futur'.

De krant La Capitale bracht aan het licht dat de zus van Mutyebele aan het hoofd van de vzw staat en dat ook verschillende anderen uit haar omgeving er een in rol spelen. Verder voegde La Capitale eraan toe dat Mutyebele eiste dat haar naam en voornaam bij de communicatie vermeld zou worden van vzw's die door de stad gesubsidieerd worden.

Uitleg

Maandagavond kwam de schepen met enkele woorden uitleg, maar slaagde er niet in om de oppositie te overtuigen. Zo zei ze bijvoorbeeld dat de adreswijziging van de vzw eerder in 2021 werd doorgegeven, maar door een fout in het Staatsblad pas op 15 juni 2022 officieel werd gepubliceerd.

In 2022 nam Espoir et Futur deel aan een projectoproep van de cel internationale solidariteit van de Stad Brussel. Maar volgens Mutyebele valt dit niet onder haar bevoegdheid en heeft ze dus nooit "een functie bekleed of deel uitgemaakt van de raad van bestuur van deze vzw", klonk het maandag. Over de vermelding van haar naam door vzw's die subsidies genieten, zei ze dat "het niet verboden is in het reglement van de Stad Brussel om de steun van een schepen te vermelden".

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni