Lydia Mutyebele.

Les Engagés vragen schorsing Brussels PS-schepen Lydia Mutyebele

© Belga
15/06/2023

Oppositiepartij Les Engagés heeft donderdag de schorsing gevraagd van Brussels schepen voor Huisvesting Mydia Mutyebele (PS) en een audit over de toekenning van subsidies aan een vzw die op haar adres gedomicilieerd was tot 2021 en door familieleden wordt beheerd.

De krant La Capitale bracht het nieuws uit en voegde eraan toe dat ze eiste dat haar naam en voornaam bij de communicatie vermeld zou worden van vzw's die door de stad gesubsidieerd worden. Lydia Mutyebele zou "zich ook getrakteerd hebben op een fotoshoot met de vzw GFAIA in het Brussels stadhuis" voor ze de GFAIA-onderscheiding Uitzonderlijke Vrouw 2022 ontving.

"Deze praktijk doet uiteraard denken aan die van staatssecretaris Sarah Schlitz (Ecolo) die ontslag moest nemen wegens het gebruik van openbare middelen voor haar eigen publiciteit", benadrukken Les Engagés van de stad Brussel in een mededeling. Ze eisen een volledige en onafhankelijke audit van alle subsidies die schepen Mutyebele heeft toegekend, die minstens aan alle gemeenteraadsleden moet worden overgemaakt. In afwachting van de conclusies van de audit moet de schepen geschorst worden.

Brussels parlementslid Christophe De Beukelaer eist dat de Brusselse regering als voogdijoverheid het dossier naar zich toetrekt om klaarheid te brengen over de praktijken. Daarnaast vraagt MR-fractieleider in de Brusselse gemeenteraad, David Weytsman "volledige transparantie over het beheer en de toekenning van subsidies toegekend door de PS-DéFI-Ecolo-meerderheid". Volgens hem is er nood aan heldere procedures om belangenconflicten te vermijden. David Leisterh, voorzitter van de MR in het Brussels Gewest, vindt dat de Brusselse regering het dossier naar zich moet toetrekken en haar voogdij moet uitoefenen om bij de dragen aan de "essentiële" transparantie.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni