Brusselse PS-schepen is nationale cumulkampioene: 27 betaalde mandaten

De politicus met de meeste betaalde mandaten in dit land is Eliane Daels, PS-schepen in Evere. Daels oefent maar liefst 29 mandaten uit, waarvan 27 betalend. De top tien wordt vervolledigd door mandatarissen buiten Brussel. Van de 125 mandatarissen die hun mandatenlijst niet aangaven, zijn er maar 7 Brusselse bij.

Politici en topambtenaren moeten hun lijst van mandaten aangeven bij het Rekenhof, dat hen moet controleren op belangenvermenging. Nu in het Staatsblad de lijst van mandaten voor 2016 is verschenen, wordt het mogelijk om een blik te werpen op de mandaten die politici cumuleren.

Zo kon De Tijd een top tien samenstellen van de ‘mandatenkampioenen’. Met stip op 1 prijkt daar Eliane Daels (PS), schepen van Burgerlijke Stand in Evere, tevens de gemeente waar minister-president Rudi Vervoort (PS) burgemeester is. Zij houdt er 29 mandaten op na, waarvan maar liefst 27 betalend zijn.

Daarmee voert Daels de top drie aan naast onder meer Antwerps N-VA-schepen Koen Kennis (39 mandaten, waarvan 19 betaald) en VBO-topman Ivo Van Damme (18 mandaten, 17 betaald) achter zich. De rest van de top tien bestaat uit mandatarissen van SP.A, Open VLD, N-VA en CD&V.

Tot 57 mandaten
SP.A'er Ludwig Vandenhove houdt er de meeste mandaten op na. Hij heeft er in totaal 57, maar daarvan zijn er slechts twee bezoldigd, meldt De Tijd verder. Bram Van Braeckevelt van Groen volgt met 55 mandaten, waarvan veertien betaalde.

Dit jaar hebben overigens in totaal 125 mandatarissen geen lijst van hun mandaten aangegeven. Binnen het Brussels Gewest zijn dat er echter maar 7: Karin Bouko (PS Evere), Michel Eylenbosch (MR Molenbeek), Shazia Manzoor (MR Molenbeek), Mohamed El Abboudi (MR Molenbeek), Arnaud De Backer (raadgever op het kabinet van Charles Picqué), Alain Janssens (Ukkel) en Bruno Van Der Pluijm (Sint-Pieters-Woluwe).

Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook