Eedaflegging van de Jetse burgemeester Hervé Doyen (CDH)

| Burgemeester van Jette Hervé Doyen, hier op zijn eedaflegging in 2018

Burgemeester Jette bepleit coronapas voor gemeentepersoneel

EC
© BRUZZ
09/09/2021

Burgemeester Hervé Doyen (CDH) van Jette suggereert een verdere uitbreiding van het Covid Safe Ticket, zodat werkgevers de pas kunnen verplichten voor hun personeel. Doyen overweegt het CST in te voeren in het gemeentehuis, bij het OCMW of bij gemeentelijke crèches. "Ik vraag nog niets concreets, ik open alleen het debat."

Dat schrijft L'Echo en bevestigt Doyen aan BRUZZ.

"We moeten in Brussel alle middelen inzetten om de vaccinatiegraad op te krikken, want ik zie dat we een plafond bereiken," zegt Doyen. "Ik ben akkoord dat je nog altijd naar de wijken moet trekken om de mensen te informeren, maar als 40 procent van de Brusselaars niet gevaccineerd is, wil ik niet geloven dat die allemaal slecht geïnformeerd zijn. Veel van die mensen willen het vaccin gewoon niet. Je moet ook de stok gebruiken."

De stok, dat is voor hem het Covid Safe Ticket. De Jetse burgemeester wil dat de 'coronapas' op meer plaatsen opgelegd wordt dan enkel in de horeca of op evenementen. Zo zou een bredere doelgroep bereikt worden. "We weten uit Frankrijk dat veel mensen zich daardoor laten vaccineren," zegt hij.

"In België blijven we maar discussiëren over een vaccinatieplicht, terwijl we ondertussen crèches en scholen moeten blijven sluiten."

Hervé Doyen, burgemeester van Jette (CDH)

Hervé Doyen (CDH), burgemeester in Jette

Hij denkt onder meer aan het gemeentehuis als plek waar een coronapas zou kunnen komen. "Ik denk dat het mogelijk moet zijn voor werkgevers – dus ook voor gemeenten en OCMW's – om het Covid Safe Ticket in te voeren voor hun personeel," vindt Doyen.

Rusthuizen en crèches

Als werkgever is de gemeente ook bevoegd voor het OCMW-rusthuis of enkele scholen en crèches. Doyen spreekt nog niet concreet over een Covid Safe Ticket op die plaatsen. "Ik beslis daarover nog niets, ik open alleen het debat," zegt hij.

"In België blijven we maar discussiëren over een vaccinatieplicht in ziekenhuizen en woonzorgcentra, terwijl we ondertussen crèches en scholen moeten blijven sluiten. In mijn gemeentehuis is de grote meerderheid van het personeel gevaccineerd, maar ze moeten allemaal nog een mondmasker dragen," geeft hij als voorbeeld. Dat komt omdat werkgevers niet mogen vragen welke personeelsleden gevaccineerd zijn.

Woensdag liet Doyen zijn ballonnetje al op tijdens een overleg met de andere Brusselse burgemeesters. "We willen het wettelijk kader hierrond laten onderzoeken," besluit Doyen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni