| Emir Kir, burgemeester van Sint-Joost, werd drie jaar geleden uit de PS gezet.

Burgemeester Kir verstevigt grip: drie schepenen verlaten PS

JB
© BRUZZ
19/04/2023

Terwijl de saga rond de drie PS-schepenen van wie burgemeester Kir de belangrijkste bevoegdheden had afgenomen nog maar net is gaan liggen, keren drie andere schepenen in Sint-Joost-ten-Node de Franstalige socialisten de rug toe. De interne machtsstrijd tussen het kamp-Kir en de lokale PS lijkt zo groter te worden.

Een nieuwe dag, een nieuw hoofdstuk in de machtsstrijd in Sint-Joost. Drie – intussen voormalige – PS-leden, schepenen Mohammed Jabour (onder meer bevoegd voor Openbare Werken en Milieu), Dorah Ilunga (Sociale Zaken en Werk) en Kadir Özkonakci (Sport), vertrekken bij de PS en gaan verder als onafhankelijken in de gemeenteraad en het schepencollege van Sint-Joost.

Het nieuws werd dinsdagmiddag via sociale media aangekondigd door Jabour, die al ruim twintig jaar schepen is in de gemeente. Hij reageert aan BRUZZ dat “de Brusselse PS haar linkse waarden is vergeten”.

“Deze keuze is niet gemaakt om mijn persoonlijke carrière na te jagen. Onze lokale afdeling (La Ligue Ouvrière, red.) is de voorbije maanden herhaaldelijk en veelvuldig aangevallen. De Brusselse PS geeft mij de indruk dat ze het einde wil van onze lokale afdeling.”

Jabour geeft nog aan dat hij burgemeester Kir ten volle steunt.

"De drie overblijvende PS-schepenen zijn onuitstaanbaar geworden"

Mohammed Jabour

‘Alternatief uitbouwen’

Een belangrijke bron binnen de Brusselse PS laat weten dat de partij “akte neemt van de beslissing van de drie schepenen, maar ze allerminst betreurt.”

“Sinds Kir uit de partij werd gezet, hebben deze drie schepenen ervoor gekozen om in het kamp van Kir te blijven en hebben ze zich op die manier deloyaal gedragen tegenover onze partij en haar waarden", klinkt het.

“Met de drie overblijvende PS-schepenen beschikken wij nu over drie namen rond wie we een alternatief voor Sint-Joost willen opbouwen richting de volgende verkiezingen.”

Tweedeling nog tastbaarder

Het schepencollege is nu niet alleen in de praktijk, maar ook in wezen in twee gescheurd, met Kir en de drie onafhankelijke schepenen enerzijds, en de drie overblijvende PS-schepenen Philippe Boïketé, Nezahat Namli en Loubna Jabakh anderzijds.

Dat trio moest begin april nog hun belangrijkste bevoegdheden afgeven op bevel van Kir, die gisteren weliswaar op die beslissing terugkwam.

De enige overblijvende schepen is de Nederlandstalige schepen in de ploeg van Kir, Lydia Desloover (Vooruit), die binnen de coalitie op die manier de scherprechter van de meerderheid wordt.

Opvallend: Desloover verzette zich eerder deze maand niet tegen de beslissing van Kir om de drie PS-schepenen van hun voornaamste bevoegdheden te beroven. Of dat betekent dat zij effectief tot het kamp van de huidige burgemeester kan gerekend worden, is koffiedik kijken.

Machtsstrijd woedt al jaren

De vraag is nu of en op welke manier er nog samengewerkt zal kunnen worden tussen de drie PS-schepenen aan de ene kant en de burgemeester en de vier overige schepenen aan de andere kant. “De drie PS-schepenen zijn onuitstaanbaar geworden”, laat Jabour er alvast geen gras over groeien.

“Het wordt afwachten welke keuze de andere PS-leden in de lokale afdeling zullen maken. Verlaten ze het PS-schip en kiezen ze voor Kir, of niet? Ik kan alvast, in koor met de twee andere schepenen die de PS hebben verlaten, zeggen dat we de Lijst van de Burgemeester steunen.”

Kir werd in 2020 uit de PS gezet omdat hij omstreden Turkse burgemeesters met extreemrechtse banden had ontmoet. Sindsdien nemen de spanningen tussen Kir en de Brusselse PS enkel maar toe.

Het wordt dus uitkijken naar de vorming van de lijsten in de gemeente voor de volgende verkiezingen, en wie met name op de lijst van Kir verschijnt, en wie trouw blijft aan de PS.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni