'Emir Kir niet meer welkom bij PS'

© Belgaimage
| Emir Kir, burgemeester van Sint-Joost-ten-Node.

De burgemeester van Sint-Joost, Emir Kir, is niet meer welkom bij de Brusselse PS. In januari 2020 werd hij door de tuchtcommissie van de Brusselse PS uit de partij gezet na een omstreden ontmoeting met twee extreem-rechtse Turkse burgemeesters, in het gezelschap van vier andere Turkse burgemeesters.

De beslissing van de tuchtcommissie, die op 17 januari 2020 viel, beroerde wekenlang het nieuws. Emir Kir werd uit de partij gezet wegens een omstreden ontmoeting met twee Turkse burgemeesters met extreem-rechtse banden. "De Brusselse PS-federatie neemt akte van de beslissing van de tuchtcommissie", klonk het bij voorzitter Ahmed Laaouej toen.

De uitsluiting is echter nooit onherroepelijk geweest. Volgens de statuten van de socialistische partij kan Kir drie jaar na zijn uitzetting - in januari volgend jaar - opnieuw het lidmaatschap aanvragen bij de tuchtcommissie.

'Niet langer welkom'

Als Emir Kir een aanvraag indient om zich opnieuw bij de partij aan te sluiten, is het opnieuw aan de Brussels tuchtcommissie om een oordeel te vellen. Volgens informatie van La Libre is de zaak echter al beslist bij de top van de Brusselse PS: Emir Kir is niet langer welkom bij de Parti Socialiste.

Kir zelf zou wel bereid zijn om terug lid te worden. Het leek er even op dat de plooien terug glad waren gestreken. Kir stemde in het federaal parlement ook mee met de PS. Hij heeft ook nog medestanders binnen de partij.

Maar een conflict met PS-schepen Philippe Boïkoté, die spreekt van een "sfeer van terreur" in de gemeente, zette de spanningen weer op scherp.

Electoraal verlies

Emir Kir is een stemmentrekker. Tijdens de parlementsverkiezingen van 2019 behaalde hij de tweede hoogste score van de Brusselse socialisten op federaal niveau (18.520 stemmen), achter Ahmed Laaouej (31.589), maar ver voor bijvoorbeeld Caroline Désir.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 in Sint-Joost haalde hij 3.903 stemmen en een absolute meerderheid.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?