Burgemeester Moureaux sluit ontvangstbewijs na politiecontrole niet uit

© Peter Dhondt-BRUZZ
| Politiezone Brussel-West 5340 (Sint-Jans-Molenbeek, Koekelberg, Jette, Ganshoren en Sint-Agatha-Berchem.)

Moet iedereen die in Molenbeek gecontroleerd wordt door de politie daarvoor een ontvangstbewijs krijgen? Défi-gemeenteraadslid Rachid Ben Salah vindt van wel. “In theorie klinkt dit interessant”, zegt burgemeester Catherine Moureaux (PS).

Op de gemeenteraad van Molenbeek deze week heeft gemeenteraadslid Rachid Ben Salah een motie ingediend voor de invoering van ontvangstbewijzen bij politiecontroles, schrijft RTBF. De bedoeling is om elke identiteitscontrole te registreren. “Etnische profilering bestaat en is een vorm van discriminatie die verboden wordt door de wet. Wanneer het toch gebeurt, zijn de gevolgen negatief, niet alleen voor de gecontroleerde persoon, maar ook voor het goed functioneren van de politie”, aldus Ben Salah.

In de Madrileense gemeente Fuenlabrada worden identiteitscontroles al langer geregistreerd en dat werpt volgens Ben Salah zijn vruchten af. “Het aantal controles is met de helft afgenomen en de kans op een succesvolle controle ligt nu drie keer hoger.”

Burgemeester Catherine Moureaux (PS) verwerpt het idee niet en zegt ervoor open te staan. “In theorie klinkt dit zeker interessant”, zegt de burgemeester. “Als we ontvangstbewijzen willen, moet dat in de politieraad besproken worden, samen met de politieagenten voor het praktische luik.”

Aanbevelingen Brussels Parlement

Na een reeks hoorzittingen stelde de commissie Binnenlandse Zaken van het Brussels Parlement eind vorig jaar enkele aanbevelingen op over de relatie tussen de burger en de politie. De commissie suggereerde om identiteitscontroles beter in kaart te brengen. Ook het ontvangstbewijs na een identiteitscontrole kwam aan bod, maar Moureaux wil niet alleen naar die maatregel kijken. “We moeten bekijken welke aanbevelingen wij kunnen toepassen en welke niet”, aldus Moureaux.

“Molenbeek zal de politieraad vragen om die aanbevelingen te analyseren, samen met de politieagenten in een werkgroep. Dat zal ons toelaten om te bepalen welke maatregelen problematisch zijn en welke maatregelen we meteen kunnen invoeren.” In een recent rapport van de Verenigde Naties werd België op de vingers getikt omwille van politiegeweld en etnische profilering.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?