| burgerassemblee van Agora in januari 2020

Burgerassemblee Agora brengt eerste voorstel rond huisvesting: ‘Links noch rechts’

KVDP
© BRUZZ
12/12/2020

Huurwoningen renoveren aan de hand van publiek-private samenwerking, housing first actiever ondersteunen en leegstand inventariseren en activeren. Het zijn maar enkele voorstellen die de burgerassemblee van Agora zaterdag naar voren schoof na een experiment rond participatieve democratie.

In oktober vorig jaar stelde burgerbeweging Agora een burgerassemblee samen. Uit 6.000 Brusselaars werden 89 mensen geloot om deel te nemen. De bedoeling was om een aantal gezamenlijke voorstellen uit te werken aan de hand van zes ontmoetingsdagen. Vandaag stelt Agora de resultaten voor: negen aanbevelingen rond huisvesting, het thema dat de burgerassemblee in januari al had gekozen.

De negen voorstellen zijn verdeeld over vier categorieën: mensen in een precaire situatie, leegstand, de renovatie van huurwoningen en de regulering van de huurmarkt. “Dat zijn allemaal urgente kwesties. De regulering van de huurprijzen en de leegstand aanpakken, dat zijn precies de prioriteiten van mijn partij”, zei PVDA-politicus en voorzitter van de commissie Huisvesting van het Brussels Parlement Petya Obolensky, die voor de voorstelling werd uitgenodigd door Agora.

“Toch kan je niet zeggen dat het linkse voorstellen zijn”, zegt Brussels parlementslid voor Agora Pepijn Kennis. “Projectpromotoren hebben input kunnen geven, maar zij hebben de voorstellen niet geschreven. Dit zijn voorstellen van burgers en dus ook huurders, die zestig procent van de Brusselaars vertegenwoordigen. Dan lijkt het me niet onlogisch dat deze voorstellen de rechten van burgers en huurders vertegenwoordigen."

"Ik hoop dat we de dualiteit tussen meerderheid en oppositie kunnen doorbreken, dat de legitimiteit van het proces achter deze voorstellen tot steun aan beide kanten zal leiden"

Pepijn Kennis (Agora)

Pepijn Kennis Agora installatie Brussels Parlement

Leegstand

Wat dakloosheid betreft, pleit de burgerassemblee voor meer meer steun voor initiatieven die het principe van housing first volgen. De renovatie van huurwoningen wil de burgerassemblee stimuleren door publiek-private samenwerkingen. Door verhuurders te belasten op de werkelijke huur hoopt de assemblee de huurprijzen in Brussel te drukken.

De leegstand moet Brussel aanpakken door ze in kaart te brengen - door “één overheidsdienst die over voldoende mensen beschikt” - en door de leegstaande gebouwen opnieuw te gebruiken. Zo pleit de burgerassemblee - en uiteindelijk dus ook Agora - ervoor om de wet Onkelinx ook effectief toe te passen. Die wet geeft gemeenten de mogelijkheid om leegstaande gebouwen te gebruiken voor de opvang van daklozen. “Burgerverenigingen moeten leegstaande gebouwen kunnen renoveren in ruil voor een recht op tijdelijk gebruik”, klinkt het verder.

Dat de burgerassemblee zoveel aandacht besteedt aan leegstand, heeft volgens Kennis niets te maken met zijn verleden. Voor hij in mei 2019 verkozen werd voor Agora was hij actief als coördinator bij Toestand, een vzw die de leegstand regelmatig aanklaagt. “Met Toestand hadden we ook voelsprieten in de maatschappij, maar het verbaast me niet dat dit thema ook terugkomt in de assemblee. Uiteindelijk zie je de leegstand overal in Brussel”, zegt Kennis. “Ik ben niet tussen gekomen in de keuze van de onderwerpen.”

agora

| Ook Brussels minister van Participatieve Democratie Alain Maron (Ecolo) was aanwezig tijdens de voorstelling van de burgerresolutie van de burgerassemblee

'Legitimiteit'

De eerste burgerassemblee kwam samen in november vorig jaar. Een tweede, derde en vierde bijeenkomst volgde begin dit jaar en toen kwam de coronacrisis. Agora zou de politieke adviezen van de burgerassemblee in april voorstellen, maar die deadline werd uiteindelijk niet gehaald. “Ik ben tevreden dat de burgerassemblee zich heeft rechtgehouden in moeilijke omstandigheden”, aldus Kennis.

Hij wil de volledige tekst met de negen aanbevelingen in het Brussels parlement indienen als resolutie. “Daarnaast kan elk voorstel het object zijn van parlementair werk. Er is bijvoorbeeld een voorstel over het oprichten van een huurbemiddelingsdienst. Dat kan leiden tot een voorstel tot ordonnantie”, gaat Kennis verder.

Als enige verkozene voor Agora zal Kennis wel de steun moeten vinden van de andere parlementsleden. Hoe hij dat wil doen, weet hij nog niet. “Ik verwacht dat de verschillende partijen zich per voorstel zullen positioneren volgens de partijlijn”, aldus Kennis nog. “Wel hoop ik dat we de dualiteit tussen meerderheid en oppositie kunnen doorbreken. Ik hoop dat de legitimiteit van het proces achter deze voorstellen tot steun aan beide kanten van de scheidingslijn zal leiden.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , burgerparticipatie , agora

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni