| In totaal 200 burgers dachten mee over de verschillende projecten.

Burgerbudgetten naar autovrije zondagen en migranten in Watermaal-Bosvoorde

JP
04/06/2020

Autovrije zondagen, een ruimte voor een zaalvoetbalteam en geld voor steun aan migranten. Burgers van Watermaal-Bosvoorde hebbben heel wat ideeën voor hun gemeente. Ze kregen een budget van in totaal 110.000 euro om een deel van hun projecten uit te voeren.

Voor het eerst is in Watermaal-Bosvoorde een deel van de gemeentebegroting gereserveerd voor projecten die door burgers worden voorgesteld. Vanaf december werden die projecten verzameld. Na vier bijeenkomsten waar in totaal tweehonderd mensen aanwezig waren, bleven 66 ideeën over. Daaruit selecteerde het college 39 projecten waarop mensen konden stemmen. Gekeken werd naar de haalbaarheid van de projecten, en of het in lijn lag met de politieke visie van het college.

De projecten varieerden van een groep jongeren die een ruimte wilde financieren om te oefenen voor de zaalvoetbalcompetitie waar ze aan meededen (205 stemmen), tot welzijnsessies (183) of een project rond filosofie (165 stemmen). Maar veruit de meeste stemmen gingen naar steun aan migranten (411 stemmen), een project rond de gastvrije gemeente en lokale gezondheidszorg (364 stemmen) en onkostenvergoeding voor migranten (362 stemmen).

De tien projecten met de meeste stemmen kunnen rekenen op financiering van de gemeente. Die trok voor alle projecten samen 110.000 uit. De burgerprojecten krijgen elk een eenmalige financiële vergoeding tot vijfduizend euro. Die worden door de indieners van de projecten zelf uitgevoerd. Twee grotere projecten worden uitgevoerd door de gemeente, het gaat om autovrije zondagen - de eerste zondagen van de maand - en het planten van meer bomen voor gezondere lucht.

 We vragen de burger belasting te betalen, en zo laten we ze meebeslissen over de bestemming daarvan.

schepen voor Participatie Cathy Clerbaux (Ecolo) in Watermaal-Bosvoords

Watermaal-Bosvoorde is niet de enige gemeente die werkt met burgerbudgetten. Onder andere Ukkel experimenteerde er al mee, net als Stad Brussel, die wijkraden heeft opgericht om via die weg burgers te laten beslissen over een toegewezen budget.

"We vragen de burger belasting te betalen, en zo laten we ze meebeslissen over de bestemming daarvan," verklaart Watermaal-Bosvoords schepen van Burgerparticipatie Cathy Clerbaux (Ecolo). Volgende week zit ze samen met de projectleiders van de kleinere projecten. Hun budgetten zullen daarna snel volgen. Ook de gemeente zal de twee grotere projecten dit jaar opstarten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Watermaal-Bosvoorde, Politiek, burgerparticipatie, burgerbudgetten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni