CDH-lijsttrekker verliest wellicht onschendbaarheid wegens snelheidsovertreding

© PhotoNews
| Kamerlid Georges Dallemagne.

CDH-Kamerlid en Brusselaar Georges Dallemagne zal zich voor de politierechtbank moeten verantwoorden voor een snelheidsovertreding. De Kamer keurt normaal gezien donderdag de opheffing goed van zijn parlementaire onschendbaarheid.

De politicus werd anderhalf jaar geleden geflitst toen hij meer dan 80 km per uur reed op een plaats waar maximum 50 km per uur toegelaten is. Het openbaar ministerie stelde hem een minnelijke schikking van 363 euro voor.

Te laat betaald

Omdat dat bedrag na verscheidene rappels nog altijd niet was betaald, wou het parket hem voor de politierechtbank dagen. Om dat te kunnen doen, heeft de procureur-generaal van Brussel aan de Kamer gevraagd om de onschendbaarheid van Dallemagne op te heffen.

Dallemagne erkent de fout te hebben begaan en zegt dat hij de minnelijke schikking uit onachtzaamheid had laten liggen. Hij heeft die intussen wel betaald, maar dat wil niet zeggen dat de strafvordering vervalt. De Commissie Vervolgingen van de Kamer stelt unaniem voor om de onschendbaarheid van Dallemagne op te heffen. Donderdag moet de plenaire Kamer hierover stemmen.

Jean-Marie Dedecker

De plenaire Kamer moet zich ook uitspreken over de onschendbaarheid van Jean-Marie Dedecker. Een vroegere schepen van Middelkerke had tegen hem klacht ingediend wegens laster en eerroof.

Wellicht zal de Kamer de onschendbaarheid niet opheffen. De Kamercommissie Vervolgingen oordeelde immers dat het gerechtelijk onderzoek onvolledig werd gevoerd. Bovendien wou het parket van Brugge zelf voor de raadkamer de buitenvervolgingstelling van Dedecker vragen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?