CD&V en CDH willen covid safe-labels voor Brusselse horeca en cultuur

© PhotoNews
| Bianca Debaets (CD&V) in het Brussels parlement.

Een eigen, Brussels label dat aangeeft of een restaurant, cinema of theater coronaveilig is ingericht. In een voorstel tot resolutie pleiten parlementsleden Bianca Debaets (CD&V) en Véronique Lefrancq (CDH) voor de invoering van zo’n gewestelijk covid safe-label.

Het idee voor zo’n covid safe-label kwam vorige maand van drie Brusselse experts. Epidemioloog Marius Gilbert (ULB), infectioloog Nathan Clumeck (Sint-Pieterziekenhuis) en infectiologe Leila Bakir (Sint-Lucasziekenhuis) stelden toen voor om een uniform label in te voeren voor zaken die coronaveilig zijn ingericht. Dat hangt af van enkele parameters, zoals goede ventilatie, luchtzuivering en voldoende onderlinge afstand.

De Stad Brussel werkt al aan een proefproject om zo’n covid safe-labels in te voeren in acht zaken. Parlementsleden Bianca Debaets (CD&V) en Véronique Lefrancq (CDH) willen dat dus uitbreiden naar het hele gewest. Ze vragen de Brusselse regering nu om bij het federale Overlegcomité aan te dringen op een duidelijk gezondheidsprotocol voor de horeca- en cultuursector. Op basis van dat protocol kan het Gewest dan eigen labels toekennen aan Brusselse zaken die aan alle veiligheidsvoorschriften voldoen.

“De bestaande protocollen en richtlijnen vormen uiteraard belangrijke spelregels met het oog op de welgekomen heropening van de horeca, maar met ons voorstel willen we een stapje verder gaan door ervoor te zorgen dat iedereen ook met een gerust hart kan genieten van een terrasje of een maaltijd", zegt parlementslid Debaets aan BRUZZ. "Dit label moet aantonen en bevestigen dat de horecazaak in kwestie effectief alle nodige maatregelen opvolgt – en misschien zelfs overstijgt – om in alle veiligheid klanten te kunnen ontvangen."

Gewestelijke premies

Debaets en Lefrancq willen dus dat horecazaken die als covid safe zijn gelabeld, niet meer hoeven te vrezen voor een eventuele latere sluiting door het Overlegcomité. "Behalve in geval van niet-naleving van de voorwaarden voor het eerder verkregen label”, schrijven zij. Ze noemen hun resolutievoorstel "een leidraad" om verder mee aan de slag te gaan. Zo stellen ze bijvoorbeeld voor om gewestelijke premies in te voeren om de nodige investeringen - zoals ventilatiesystemen - te dekken. Het is ook het Gewest dat moet instaan voor de begeleiding om dat label te behalen, zeggen ze, en de controle en handhaving ervan.

De resolutie is woensdag in het parlement doorverwezen naar de commissie Financiën. Daar moet ze verder besproken en gestemd worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?