Christophe Pourtois (ex-MR) eist 67.000 euro terug van Brugmann-ziekenhuis

© RV
| Christophe Pourtois (MR.)

Christophe Pourtois (ex-MR) eist 67.000 euro terug van het Brugmann-ziekenhuis, het bedrag dat hij in 2017 terugbetaalde in de nasleep van het Samusocialschandaal. De man was voorzitter van het ziekenhuis maar moest al zijn mandaten naast zich neerleggen nadat BRUZZ aan het licht bracht dat hij zo'n 100.000 euro per jaar verdiende met verschillende mandaten als OCMW-raadslid.

De gewezen voorzitter van het Brugmann-ziekenhuis Christophe Pourtois (ex-MR) moest in 2017 al zijn mandaten, in zo'n tien verschillende instellingen, neerleggen en ook opstappen bij de MR, nadat BRUZZ bekendmaakte dat hij jaarlijks minstens 100.000 euro verdiende door in verschillende publieke instellingen te zetelen.

Zo was hij onder andere betrokken bij het OCMW van de Stad Brussel of nog bij de structuren van het IRIS-ziekenhuisnet. Hij was ook vastbenoemd aan de slag als auditeur bij het Rekenhof.

Terugbetaling

De zaak was een smet op het blazoen van de MR, die toen in de meerderheid zat met de PS. Christophe Pourtois legde noodgedwongen al zijn mandaten neer, werd uitgesloten bij de MR, én betaalde zo'n 67.154 euro terug aan het Brugmann-ziekenhuis.

Maar nu eist hij dat bedrag terug. Tijdens de laatste bestuursraad van het universitair ziekenhuis, op 21 januari, werd een brief aangetroffen waarin Pourtois het geld terugeist. Hij zou dat geld naar eigen zeggen hebben verdiend. Het gaat om ongeveer 32.000 euro voor het jaar 2014, evenveel voor het jaar 2015, en zo'n 2.400 voor het jaar 2013. Dat schrijven Le Soir en RTBF.

'Jaarsalaris van twee verplegers'

"Schandalig," volgens een bestuurslid van het ziekenhuis, die anoniem getuigt in Le Soir. Ook de vice-voorzitter van het Brugmann-ziekenhuis Jérôme Jolibois (Ecolo), vindt dat een brug te ver. "Het is schandalig. Dat bedrag komt overeen met een jaarsalaris van zo'n twee verplegers."

Of het ziekenhuis het geëiste bedrag effectief zal moeten terugbetalen, valt vooralsnog af te wachten. Dat hangt af van de manier waarop Pourtois de terugbetaling van datzelfde bedrag toendertijd zelf verantwoordde, en of de terugbetaling juridisch gegrond was, los van elke ethische of politieke kwestie.

De volgende bestuursraad vindt plaats op 18 februari. Wellicht zal de knoop dan pas doorgehakt worden.

Lakense Haard

Ondertussen is de man aan de slag als algemeen directeur van de Lakense Haard, een sociale woningmaatschappij dat wordt beheerd door de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij, met een capaciteit van zo'n vierduizend sociale woningen. De benoeming van Pourtois als algemeen directeur werd reeds vastgelegd voor de reeks schandalen, en voor zijn uitsluiting bij de MR.

Het Samusocialschandaal deed in 2017, naast die van Christophe Pourtois, nog meer koppen rollen. Onder andere die van Pascale Peraïta en Yvan Mayeur, beiden PS'ers, moesten noodgedwongen al hun mandaten neerleggen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?