Claire Vandevivere (LBJ)

| Claire Vandevivere (LBJ.)

Claire Vandevivere wordt nieuwe burgemeester van Jette

Sarah Declercq
13/12/2021
Updated: 14/12/2021 07.21u

De gemeente Jette krijgt na 22 jaar een nieuwe burgemeester. Claire Vandevivere heeft van de Lijst van de Burgemeester van Jette (LBJette) maandag het vertrouwen gekregen om Hervé Doyen vanaf februari op te volgen als burgemeester. Dat meldt de partij maandagavond in een persbericht.

Enkele maanden geleden heeft burgemeester Hervé Doyen (CDH) aangekondigd het ambt van burgemeester over te zullen dragen. Hij staat al meer dan twintig jaar aan het hoofd van de gemeente.

Gisteravond is er nog gestemd, maar het ging slechts om een formaliteit: Vandevivere was de enige kandidaat om Doyen op te volgen. Nu is ze al schepen van onder meer burgerlijke stand.

Wie is Claire Vandevivere?

Momenteel is Vandevivere (50) nog schepen van onder meer Burgerlijke Stand, Gelijke Kansen, Duurzame Ontwikkeling en Leefmilieu. Ze woont al meer dan twintig jaar in Jette, samen met haar man en twee kinderen.

Vandevivere studeerde Internationale betrekkingen en Rechten aan de UCLouvain, maar ze studeerde ook in het buitenland zoals in het Verenigd Koninkrijk en Luxemburg. Verder deed de Franstalige ook Europese studies in Tilburg, waar haar Nederlands een bescheiden boost heeft gekregen. “Het was een van de redenen waarom ik in Tilburg ben gaan studeren. Ik heb er in feite meer Engels gesproken dan Nederlands, maar ik doe mijn best om mijn Nederlands te onderhouden. Ik vind dat heel belangrijk in een tweetalige gemeente.”

Revelatie

Eerder heeft Vandevivere onder meer gewerkt als parlementair medewerker bij het federale en het Europese parlement. Toch koos ze later voor de lokale politiek. “Tijdens mijn studies en aan het begin van mijn carrière was ik vooral enorm geïnteresseerd in Europese zaken," zegt Vandevivere. "Later ontmoette ik de ploeg van de Lijst van de Burgemeester (cdH, CD&V en onafhankelijken, nvdr) in Jette en werd ik een jaar later in de lokale politiek gelanceerd na de lokale verkiezingen. Het was meteen een revelatie: het contact met de mensen en de projecten die je er kan verwezenlijken, vind ik zeer boeiend."

Welke prioriteiten heeft de toekomstige burgemeester voor Jette? “Voor mij zijn dat twee dingen: de sociale cohesie en de armoedebestrijding. De samenleving is vandaag gepolariseerd. Kijk naar de antivaxers, Nederlands-Frans, de godsdiensten... Maar Jette is een conviviale gemeente en moet dat ook blijven.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni