Clerfayt legt verbod op onverdoofd slachten op regeringstafel

© Bart Dewaele
| Bernard Clerfayt (Défi) zet onverdoofd slachten op de regeringsagenda, nu Brussel het enige gewest is dat nog geen verbod heeft

Brussels minister van Dierenwelzijn Bernard Clerfayt (Défi) zet onverdoofd slachten op de regeringsagenda, nu Brussel het enige gewest is waar nog geen verbod op de praktijk bestaat. "Ik ga een zelfde regeling voorstellen als in Vlaanderen en Wallonië."

"Het Grondwettelijk Hof keurt de maatregelen van de Vlaamse en Waalse regeringen goed en staat het opleggen van omkeerbare bedwelming vóór het slachten toe. Met dit nieuwe arrest wordt het debat in het Brussels gewest opnieuw opgestart," reageert Brussels minister van Dierenwelzijn Bernard Clerfayt in een persbericht.

Clerfayt had altijd gezegd het arrest van het Hof af te wachten alvorens in Brussel de knoop door te hakken.

"Het Grondwettelijk Hof zegt dat het opleggen van een voorafgaande bedwelming bij het slachten wettelijk is en geen religieuze vrijheden schendt," verduidelijkt Clerfayt aan BRUZZ. "Het is een kleine aanpassing van de religieuze vrijheid, maar niet zo groot dat het onevenredig is. Ik wil een zelfde evenwicht tussen religieuze vrijheden en dierenrechten behouden, en ga dus net als in Vlaanderen en Wallonië een verbod op onverdoofd slachten voorstellen."

"De vraag is nu of de parlementsleden van het Brussels Gewest andere waarden hebben dan die van Europa, Vlaanderen en Wallonië. Is de Brusselse democratie anders?”, klinkt het in zijn persbericht.

De minister dient dit agendapunt nu in, wat maakt dat het slachten met voorafgaande bedwelming midden of ten laatste eind oktober op de regeringstafel zal liggen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?