Clerfayt: ‘Meer Brusselaars voor Brusselse jobs’

© PhotoNews
| Bernard Clerfayt (DéFi). Brussels minister van Werk en verhinderd burgemeester van Schaarbeek.

Kersvers Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (Défi) wil dat de Brusselse jobs meer door Brusselaars worden ingevuld. Dat zegt hij in een interview in de krant La DH. “Amper de helft van de Brusselse arbeidsplaatsen wordt door Brusselaars bezet. En dat moet anders.”

Het is niet dat er meer jobs moeten worden gecreëerd in Brussel, maar de competenties van de werkloze Brusselaars moeten verbeteren, vindt Clerfayt. “Vandaag wordt 51 procent van de 700.000 arbeidsplaatsen in Brussel door Brusselaars ingevuld, 49 procent door pendelaars", vertelt hij. “De Brusselaars moeten meer arbeidsplaatsen in Brussel invullen."

Hinderpalen daarbij zijn het lage scholingsniveau van de Brusselaars, en het feit dat buitenlandse diploma’s maar moeilijk erkend worden. “We moeten dus de ingeslagen weg van Didier Gosuin (vorige minister van Werk en partijgenoot van Clerfayt, nvdr) verder bewandelen, namelijk die van de erkenning van competenties." Clerfayt wil dat doen door de invoering van een soort jury die de vaardigheden toetst en zo een buitenlands diploma kan gelijkschakelen met een Belgisch diploma.

Jongerenwerkloosheid

Ook de jongerenwerkloosheid, 20 procent, blijft voor Clerfayt prioritair. Onder de vorige Brusselse regering werd de zogenoemde 'Jongerengarantie' ingevoerd. Daarbij krijgt elke nieuw ingeschreven jongere de garantie dat die binnen de zes maanden een opleiding, een stageplaats of een job wordt aangeboden. Actiris breidde dat onlangs uit naar elke nieuw ingeschreven werkzoekende. Clerfayt zou dat ook naar alle reeds ingeschreven werkloze Brusselaars willen doortrekken.

De nieuwe minister van Werk droomt bovendien van een Brusselse werkloosheid onder de 10 procent. Vandaag is dat 16 procent.

Bernard Clerfayt (Défi), burgemeester van Schaarbeek

Verhinderd burgemeester

Voor de Schaarbekenaar is deze ministerpost zijn tweede ministeriële functie. In de federale regering Leterme, en later in die onder Herman Van Rompuy, was hij staatssecretaris voor Fraudebestrijding. Toen liet hij zich, in zijn gemeente Schaarbeek als burgemeester, vervangen door zijn partijgenote en voormalig Brussels staatssecretaris Cécile Jodogne (Défi). Zij wordt ook nu weer waarnemend burgemeester.

Een functie die zij eveneens al uitoefende op het moment dat Clerfayt dus in de federale regering zetelde. Opvallend, Clerfayt zal dus “Verhinderd burgemeester” zijn van Schaarbeek. “Ik kan altijd op het even welk moment terugkeren als dat nodig zou zijn", zegt hij daarover nog in La DH.

In de Brusselse regering is Clerfayt bevoegd voor Werk en Opleiding, Beroepsopleiding, Lokale Besturen, Digitalisering, Dierenwelzijn en Kinderbijslag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?