Close: 'Creëer ook Irisnet voor openbare rusthuizen'

© PhotoNews
| De Brusselse rusthuizen werden zwaar getroffen.

De stad zal na de coronacrisis niet meer dezelfde zijn. Ook op het vlak van zorg is het nodig om hervormingen door te voeren. Dat zegt Philippe Close (PS), burgemeester van de Stad Brussel. Hij stelt voor om een gewestelijk netwerk op te richten voor rusthuizen, naar het voorbeeld van Irisnet voor de ziekenhuizen.

Het netwerk zou fungeren als een vangnet voor openbare rusthuizen in gemeentes met een minder groot budget. Volgens Close heeft het Irisnet voor de openbare ziekenhuizen al bewezen dat het werkt. "Waarom zouden we dat model niet omzetten voor de rusthuizen?," zegt hij zaterdag in een interview met La Libre Belgique.

De rusthuizen zijn tijdens de crisis zwaar getroffen. Op veel plekken lieten zowel het beschermend materiaal voor het personeel als de tests lang op zich wachten. Als de rusthuizen samen in een netwerk zouden zitten, zouden ze middelen en kennis kunnen delen, is de redenering van Close. De Stad Brussel is in ieder geval bereid om de samenwerking met andere gemeentes aan te gaan.

Naar voorbeeld van Irisnet

Het idee is overigens niet nieuw, benadrukt de burgemeester. Etienne Wery, de directeur van het Jules Bordet-instituut, kwam al eerder met het voorstel na zijn ervaring met het succes van het Irisnet voor de openbare ziekenhuizen.

Het doel van dat netwerk is samenwerken en volgens dezelfde regels werken, maar ook solidair met elkaar zijn en samenwerkingsverbanden ontwikkelen. Zo kan het financiële evenwicht worden hersteld (de ziekenhuizen waren afhankelijk van de gemeentes) en kon kwaliteit van de geneeskunde in de ziekenhuizen verbeteren.

Aangesloten ziekenhuizen zijn het Universitair Medisch Centrum Sint-Pieter, het Universitair Verplegingscentrum Brugmann, de Iris Ziekenhuizen Zuid, het Jules Bordet Instituut en het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola.

Ook in het BRUZZ-magazine met 15 vragen over de stad na corona is nagedacht over de toekomst van de rusthuizen. Het artikel vindt u zondag ook online terug.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?