Het nieuwe College van burgemeester Philippe Close (PS) en schepenen van Brussel-Stad
© PhotoNews

Close en Franstalige burgemeesters klagen over moeilijk toepasbare regels

LG
© Belga
11/05/2020

De burgemeesters van Brussel, Luik, Charleroi en Namen klagen in een gezamenlijke brief aan minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) over problemen bij de toepasbaarheid van een aantal veiligheidsvoorschriften van de federale regering. Ze vinden ook dat die erg laat zijn doorgegeven.

"Burgemeester Close had al veel eerder uitgebreid met de politie, Comeos en andere verenigingen overlegd hoe we de heropening zouden aanpakken", zegt Maité Van Rampelbergh, woordvoerder van Brussels burgemeester Philippe Close. Ook hij kreeg, net als alle andere burgemeesters, afgelopen vrijdagavond om 5 uur 's avonds in een brief van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem de nationale richtlijnen ter heropening van de winkelstraten te lezen. Betrekkelijk laat, vonden de burgemeesters. Daarom verenigden de burgervaders van de grootste Franstalige steden zich in een brief aan de minister.

Daarin betreuren ze dat er "geen enkel overleg heeft plaatsgevonden met de rechtstreeks betrokken lokale autoriteiten" en dat die brief "erg laat" kwam.
Ook vinden ze dat een aantal maatregelen "algemeen is opgesteld - wat op principieel vlak perfect aangewezen is - maar botsen met de realiteit op het terrein". Bovendien zijn sommige voorschriften gewoon moeilijk toepasbaar, luidt het nog.

Autoluwe winkelstraten

"Eén op twee parkeerplaatsen doen verdwijnen en alle winkelstraten autoluw maken: dat kan je niet in één weekend doen", stelt Van Rampelbergh. "We zeggen niet dat de maatregelen geen steek houden - maar geef ons tijd om ze toe te passen, en houd rekening met ons eigen plan. We hadden alles lokaal aangepakt. De Louizalaan heeft ontegensprekelijk andere maatregelen nodig dan de Nieuwstraat, waar het volk in twee gesplitst moet worden door dranghekken."

Ook volgens burgemeester van Luik Willy Demeyer hebben de burgemeesters de richtlijnen pas vrijdag gekregen. Samen met Philippe Close, Paul Magnette (Charleroi), en Maxime Prévot (Namen) heeft hij minister De Crem daarom wat uitstel gevraagd in de toepassing van de voorschriften. "We krijgen bepaalde maatregelen opgelegd die niet toepasbaar zijn en we willen achteraf niet het verwijt krijgen dat we ze niet zo hebben toegepast", zei burgemeester Demeyer vanochtend op de RTBF-radio.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, burgemeesters, Philippe Close, coronamaatregelen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie