Close: ‘Globe Aroma mocht niet op lijst Kanaalplan staan'

© Ivan Put
| Om dergelijke incidenten in de toekomst te vermijden, schort Close de controles in het kader van het Kanaalplan op Brussels grondgebied zelfs even op.

Burgemeester Philippe Close (PS) betreurt dat de vzw Globe Aroma op de lijst van de te controleren vzw’s van het Kanaalplan stond en zo een gespierde politie-interventie moest ondergaan. De controles op Brussels grondgebied worden even opgeschort om na te gaan hoe culturele vzw’s “op een andere manier” kunnen gecontroleerd worden op hun boekhouding. “Er is absoluut geen jacht op migranten vanuit de Stad.”

Bij de politie-inval bij kunstenhuis Globe Aroma werden 7 mensen zonder papieren gearresteerd. Die actie was een zogeheten Belfi-controle, waarbij de federale en lokale politie samenwerken met de inspectiediensten om zo vzw’s te controleren. Dat Belfi-plan werd later geïntegreerd in het Kanaalplan van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), waar vooral de focus ligt op vzw’s die zouden te maken hebben met drugshandel of radicale kringen.

Vier instanties kunnen te controleren vzw’s op die Belfi-lijst plaatsen: de federale politie, de lokale politie, de arbeidsauditeur en de procureur-generaal. In het geval van Globe Aroma was het de lokale politie die de vzw op de lijst had gezet, waardoor de vzw een behoorlijk gespierde politie-inval onderging.

'Vzw's kunnen op andere manier gecontroleerd worden'

De inval en de arrestatie van zeven mensen zonder papieren zorgde voor een schokgolf bij het culturele middenveld in en buiten Brussel. Maar dat culturele verenigingen in de toekomst nog op zo’n manier worden gecontroleerd, wil burgemeester Philippe Close vermijden, zegt zijn woordvoerster aan BRUZZ. “De vzw moest gecontroleerd worden omdat ze niet in orde waren op verschillende vlakken. Maar we betreuren het feit dat dat door middel van een Belfi-controle gebeurde. Er zijn andere manieren om vzw’s administratief te controleren.

Om dergelijke incidenten in de toekomst te vermijden, schort Close de controles op het grondgebied van de Stad Brussel, die in het kader van het kanaalplan gebeuren, zelfs even op. De lokale politie zal ongeveer een week niet meewerken aan controles van de federale politie, tot er een oplossing is gevonden om vzw’s anders administratief te controleren. “Er is dus absoluut geen jacht op migranten vanuit de Stad”, benadrukt het kabinet-Close.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?