Close maant Francken aan om situatie Klein Kasteeltje te verbeteren

© PhotoNews
| Het Klein Kasteeltje is sinds maandag de nieuwe aanmeldlocatie voor asielaanvragen.

Burgemeester van de Stad Brussel Philippe Close (PS) heeft dindsdag staatssecretaris Theo Francken (N-VA) gevraagd om de aanmelding van asielzoekers in het Klein Kasteeltje professioneler te laten verlopen.

De staatssecretaris voor Asiel en Migratie heeft het maximaal toegestane registraties vastgelegd op 50 per dag, personen in een kwetsbare situatie uitgezonderd. "Dat maximale aantal stelt ons voor een administratieprobleem," zegt burgemeester Philippe Close aan Belga. Hij wijst erop dat er per dag ongeveer 150 mensen zijn die vanwege de maatregel geen procedure kunnen opstarten.

"De politie moet het probleem dat de staatssecretaris heeft gecreëerd nu opvangen." gaat hij verder. “Er heerst soms wel wat onvrede bij de groep mensen die buiten staat te wachten, waardoor de federale ambtenaren van de Dienst Vreemdelingenzaken zich niet veilig voelen en onze politiemensen moeten bijspringen," zegt de woordvoerder van burgemeester Close aan BRUZZ. "Als de aanmelding op een meer gestructureerde manier zou gebeuren, zou dat niet nodig zijn."

Sinds maandag is het aanmeldpunt voor mensen die asiel willen aanvragen verhuisd van de WTC-toren naar het Klein Kasteeltje. De procedure is verder volgens het Federaal agentschap voor asielzoekers (Fedasil) niet veranderd. Mensen die asiel aanvragen moeten zich eerst registreren en identificeren, dan volgt een veiligheidsscreening, medische test en toewijzing aan een opvanglocatie. Dat traject duurt enkele dagen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?