Close op 11 juli: 'Vlaming moet zich in Brussel thuis voelen'

Updated: 11-07-2019 - 14:45

Verschillende Vlaamse politieke gezichten hebben donderdag een toespraak gehouden in het Brusselse stadhuis ter ere van de Vlaamse feestdag. Brussels burgemeester Philippe Close (PS) benadrukte zelf de kennis van het Nederlands in zijn stad, en wil een gecoördineerd taalplan opzetten voor openbare diensten. "Iedere Belg moet zich in de hoofdstad in zijn landstaal van keuze verstaan, begrepen en welkom voelen."

In de toespraak stonden multiculturaliteit en positieve competitie binnen een kosmopolitische stad centraal. Maar ook de kennis van de Nederlandse taal werd dit jaar in de verf gezet.

“Elke Belg, Brusselaar, Vlaming, moet zich in zijn hoofdstad in zijn landstaal van keuze, verstaan, begrepen en welkom voelen”, verklaarde Close. Om dat te bewerkstelligen, moeten de Brusselaars en het onderwijs volgens hem inzetten op een goede kennis van de taal, om zo dichter bij elkaar te komen. Verder wil hij een gecoördineerd taalplan opzetten voor de Brusselse stadsdiensten en ziekenhuizen.

“De oude garde bijsturen doen we, maar we willen vooral inzetten op het terrein en in de toekomst. Jullie hebben de kennis en de mensen om het Nederlands te onderwijzen, wij, de wil om samen vooruit te gaan. Niet polariseren en wij/zij-denken, maar gemeenschappen samenbrengen en naast elkaar laten leven... want de Vlaamse identiteit is één van de vele gezichten van onze mooie hoofdstad”, besloot de burgemeester.

De toespraak van Close kon op veel bijval rekenen van Vlaamse politici, onder wie van Gwendolyn Rutten (Open VLD) en Theo Francken (N-VA). Onze reporter ter plaatse sprokkelde reacties:

11 juli in Brussel

Donderdag staat Brussel in het teken van de Vlaamse feestdag. Hoe vieren Brusselaars deze dag en zijn er nog flaminganten in Brussel? En wat staat er op het feestprogramma?

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?