Kris Van Dijck neemt ontslag na commotie op 11 juli-viering

Updated: 11-07-2019 - 14:55

Kris Van Dijck (N-VA) heeft ontslag genomen als voorzitter van het Vlaams Parlement, net na afloop van zijn 11 juli-speech. Van Dijck zou volgens een artikel in P-Magazine een affaire met een prostituee hebben onderhouden, met wie hij een poging tot fraude ondernam. Filip Dewinter volgt hem op als Vlaams Parlementsvoorzitter.

Er verzamelde opnieuw schoon volk op het stadhuis aan de Grote Markt. Zoals de traditie het wil, sprak de burgemeester van Brussel-Stad daar zijn genodigden toe en nam de voorzitter van het Vlaams Parlement het woord. Al nam die laatste vooral snel de benen.

Nog tijdens de speech van Van Dijck verscheen er een artikel op de website van P-Magazine waarin staat dat hij met regelmaat een prostituee zou hebben bezocht, waarvoor hij een uitkering wou laten regelen door Kris Peeters. Voorlopig ontkennen Van Dijck en Kris Peeters officieel dat er iets onwettelijks gebeurde. Peeters bevestigt aan VTM-nieuws wel dat er inderdaad een uitbetaling is gebeurd, en laat zijn kabinet zoeken naar de bewuste e-mail. De interim-voorzitter kwam eerder deze week al in opspraak door een verkeersongeval onder invloed.

Van Dijck verliet het stadhuis meteen na zijn toespraak, en kondigde een paar uur later aan ontslag te nemen. In zijn toespraak had hij zich nogmaals verontschuldigd voor het verkeersongeval dat hij onder invloed veroorzaakte en waarmee hij recent in opspraak kwam, maar zei hij ook dat hij "de klok niet kon terugdraaien". Het nieuwe schandaal kwam daar nog eens bovenop.

Door het ontslag van Van Dijck, wordt de voorzitterszetel nu doorgeschoven naar eerste vice-voorzitter Filip Dewinter van Vlaams Belang.

Close speecht solo

Naast Van Dijck hield ook Brussels burgemeester Philippe Close (PS) een toespraak. De Vlaamse schepen trad in tegenstelling tot de voorbije jaren niet aan. Onder het bewind van ex-burgemeester Yvan Mayeur voerde schepen Ans Persoons (change.brussels/SP.A) elk jaar het woord, omdat Mayeur zelf steevast verstek gaf voor de Vlaamse feestdag.

Huidig burgervader Close herstelde de traditie vorig jaar in ere, maar deed dat wel nog aan de zijde van Persoons' opvolgster Els Ampe (Open VLD). Daar zou vooral Ampe zelf op aangedrongen hebben.

Nu Persoons opnieuw in het schepencollege zit, speecht burgemeester Close opnieuw solo. En daar heeft de huidige Nederlandstalige schepen geen enkel probleem mee. "Ik vind het zelfs heel goed. Zo toont hij dat hij burgemeester is van alle Brusselaars", reageert Persoons bij BRUZZ.

11 juli in Brussel

Donderdag staat Brussel in het teken van de Vlaamse feestdag. Hoe vieren Brusselaars deze dag en zijn er nog flaminganten in Brussel? En wat staat er op het feestprogramma?

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?