Dit doen de gemeenschapscentra rond 11 juli

JC
© BRUZZ
10/07/2019

Het zwaartepunt van de 11-juliviering mag dan in het stadscentrum liggen, toch zetten een aantal gemeenschapscentra op de Vlaamse feestdag ook een klein feestje op poten. Een overzicht van wat er in de verschillende gemeenten te gebeuren staat.

Een hele hoop gemeenschapscentra gaan deze week al in zomerregime. Nekkersdal in Laken doet het momenteel wat rustiger aan met aangepaste openingsuren, De Kroon in Berchem en Op-Weule in Sint-Lambrechts-Woluwe zijn zelfs al met vakantie. Essegem in Jette en De Markten in hartje Brussel grijpen de Vlaamse feestdag zelfs aan als startschot voor hun zomervakantie.

Vijf dappere centra hebben hun vakantieplannen uitgesteld en zorgen ervoor dat je ook op de Vlaamse feestdag bij hen terechtkan: De Zeyp in Ganshoren, Kontakt in Sint-Pieters-Woluwe, De Platoo in Koekelberg, De Rinck in Anderlecht en Ten Noey in Sint-Joost. In de Zeyp en Kontakt vieren ze al aan de vooravond van de Vlaamse feestdag, in Koekelberg en Sint-Joost op 11 juli zelf en De Rinck viert de dag nadien.

Eten, drinken, dansen en fietsen

De obligatoire speeches van burgemeesters en schepenen horen bij de feestelijkheden, maar daarna kan je hun gewichtige woorden in alle vier de gemeenten doorspoelen met een gezellige receptie of een zomers aperitief. Bij de Platoo en Kontakt hoort daar ook nog een (vegetarische) barbecue bij. In de nasleep van de Tourkoorts stippelden ze in Eddy Merckx-gemeente Sint-Pieters-Woluwe nog een aantal fietstochten uit.

Om het feest compleet te maken zorgen vier van de vijf gemeenten ook voor muzikaal entertainment. In Koekelberg kruipt kleinkunstenaar Nonkel Tony op het podium, in Ganshoren is dat het Schaarbeekse jazzensemble JUST en in Anderlecht de Brusselse leekes van Emballage Kado. Geen podium nodig bij Ten Noey, daar trekt Fansifar gewoon door de straten. Die fanfare komt ook al uit de naburige ezelsgemeente, maar ze verlaten hun thuisbasis om van het gemeentehuis van Sint-Joost naar het Sint-Franciscuspark te trekken.

VLAAMSE FEESTDAG 10 & 11/7, verschillende gemeenschapscentra

Vorst
© Gaetan Carlier | In Vorst werd de Vlaamse feestdag afgelopen zondag al gevierd met eten, drinken, dansen en volksspelen. De Dienst Nederlandstalige Aangelegenheden en GC Ten Weyngaert hebben de straat omgetoverd tot een 'Bondgenotenstrand' met brunch en speelstraat.

11 juli in Brussel - 2019

Donderdag staat Brussel in het teken van de Vlaamse feestdag. Hoe vieren Brusselaars deze dag en zijn er nog flaminganten in Brussel? En wat staat er op het feestprogramma?

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ganshoren, Koekelberg, Sint-Joost-ten-Node, Sint-Pieters-Woluwe, Events & Festivals, 11 juli in Brussel - 2019, Vlaamse feestdag, Gemeenschapscentrum

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie