Close: 'We hebben het radicalisme niet zien aankomen'

© PhotoNews
| Philippe Close, burgemeester Brussel-Stad.

Twee jaar na de aanslagen heeft het dagelijkse leven zich hervat in Brussel. "We hebben het fenomeen van het radicalisme niet zien aankomen," blikt Brussels burgemeester Philippe Close (PS) terug. Intussen is het veiligheidsgevoel wel teruggekeerd in de hoofdstad. Toch moeten alle bestuursniveaus samen waakzaam blijven. "De rol van het leger wordt belangrijk voor onze toekomst," stelt Close.

"Ik denk dat je veel nederigheid moet tonen in wat er is gebeurd. Al de mensen die zeiden dat ze voelden dat er wat aan zat te komen, vertellen maar wat. Ik herinner me zeer goed dat we in 2013 een eerste preventiedienst opzetten en hoorden dat er mensen naar Syrië vertrokken.

Toen vroegen veel mensen zich af waarom die personen naar Syrië vertrokken. Zelfs toen Sharia4Belgium in een filmpje dreigde het Atomium af te breken, dachten we dat het om een humorist ging." Twee jaar na de aanslagen ziet Close dat zijn Brusselaars hun leven weer hebben opgepakt.

Verkeersveiligheid

"We zijn aan een nieuwe periode na de aanslagen begonnen. We werken en wonen in Brussel, en dat leven willen we niet veranderen. Het gevoel van de Brusselaars is heel interessant in mijn ogen, want de eerste prioriteit inzake veiligheid voor de burgers is de verkeersveiligheid. Ze spreken amper over de aanslagen. Ze willen het hebben over het dagelijkse leven en de nabijheid," stelt Close vast.

Aanslagen Brussel

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?