12 juni 2023, Brussels Urban Summit: groepsportret met de deelnemers in het stadhuis van Brussel: staatssecretaris Pascal Smet (midden) en Alireza Zakani, burgemeester van de Iraanse hoofdstad Teheran (eerste rij, vierde van links.)

| Archief: 12 juni 2023, Brussels Urban Summit: groepsportret met de deelnemers in het stadhuis van Brussel: staatssecretaris Pascal Smet (midden) en Alireza Zakani, burgemeester van de Iraanse hoofdstad Teheran (eerste rij, vierde van links.)

Comités P en I voeren controleonderzoek naar saga met Iraanse delegatie

© Belga
07/07/2023

De Comités P en I, de externe organen die toezicht houden op de politie en inlichtingendiensten, is gevraagd om een controleonderzoek te voeren naar de komst van een Iraanse delegatie naar Brussel voor een conferentie over stedenbeleid, zo is vrijdag vernomen uit goede bron.

Op 21 juni, een week na het Iraanse bezoek, had Kamerlid George Dallemagne (Les Engagés) gevraagd aan de parlementscommissie die beide comités opvolgt om een onderzoek te openen en de commissie heeft deze week zijn verzoek ingewilligd.

Het onderzoek moet zich richten op de informatiepositie van Staatsveiligheid en het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) met betrekking tot de komst van de delegatie, de dreiging van Iran ten aanzien van opposanten van het fundamentalistische moslimregime en de lessen die uit de hele saga getrokken moeten worden. Het Comité P is betrokken omdat OCAD zowel vertegenwoordigers van inlichtingen- als veiligheidsdiensten verenigt.

Op politiek vlak heeft de Kamer de hele polemiek, waarin met name minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib zwaar onder vuur kwam te liggen, vorige week gesloten met een eenvoudige motie die meerderheid tegen oppositie werd goedgekeurd. Er blijven echter vragen, bijvoorbeeld over het filmen van opposanten door leden van de delegatie, die visa hadden gekregen om een conferentie over stedenbeleid bij te wonen.

Lahbid protesteerde tegen deze gang van zaken in een telefonisch onderhoud dat ze begin deze week had met haar Iraanse collega, zo gaf ze woensdag mee in de Kamer. Volgens haar erkende minister Hossein Amir Abdollahian "dat een lid van de delegatie op eigen initiatief beelden heeft genomen" en "dat dit niet had mogen gebeuren". Wel ontkende hij dat de veiligheidsdiensten in Iran de moeder van manifestanten in Brussel zouden hebben geïntimideerd en opgepakt, aldus de Belgische minister.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni