Hadja Lahbib (MR), federaal minister van Buitenlandse Zaken, staat ter discussie na het verlenen van visa aan de omstreden burgemeester van Teheran voor de Brussels Uban Summit

Iran-deal: kamervoorzitster tikt Open VLD-parlementslid op de vingers

© Belga
06/07/2023

Kamervoorzitster Eliane Tillieux heeft Open VLD-Kamerlid Tim Vandenput in een brief herinnerd aan de regels rond vertrouwelijke documenten. Vandenput citeerde vorige week donderdag tijdens de plenaire vergadering uit een nota van Staatsveiligheid over de twee Iraniërs wier moeder in Iran zou zijn ondervraagd nadat ze gezien waren op een betoging in Brussel.

Het parlement was vorige week in de ban van de visa die door minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib waren uitgereikt aan een delegatie Iraniërs. De meerderheid leek net de rangen te sluiten toen via Het Laatste Nieuws uitlekte dat de moeder van twee Iraanse opposanten zou zijn opgepakt in Iran. Het tweetal zou door een aantal Iraniërs met visum zijn gefilmd tijdens een protest in Brussel. De positie van Lahbib kwam daardoor opnieuw onder druk te staan.

Tim Vandenput nam het tijdens de discussie in de Kamer op voor de minister. Hij citeerde daarbij uit een nota van Staatsveiligheid die circuleerde in de media en waarin zou staan dat één van de twee Iraniërs illegaal in ons land verbleef. De man zou zo een motief hebben gezocht om politiek asiel aan te vragen, was de redenering.

Maar de nota van Staatsveiligheid is een geclassificeerd document dat maar beperkt mocht worden verspreid. De inhoud daarvan publiek maken in de Kamer, kan in principe niet. Bovendien gaf Vandenput in een tweet nog meer details over de situatie van de Iraniër.

Oppositiepartij N-VA klaagde de situatie aan en Kamervoorzitster Eliane Tillieux schreef Vandenput een brief om hem aan de regels rond vertrouwelijke documenten en de deontologische regels voor Kamerleden te herinneren, verneemt Belga uit goede bron. De N-VA betreurt het dat de voorzitster vorige week niet tijdens het debat zelf is tussengekomen en vraagt een sanctie, zei fractieleider Peter De Roover donderdagmiddag.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni