Communautaire hoogspanning in Brusselse regering

© brusselnieuws.be
08/07/2011
Franstalige coalitiepartners PS, CDH en Ecolo uit de Brusselse zijn verbolgen over de kritiek van Gewestminister Brigitte Grouwels (CD&V) over het Brusselse luik in de formateursnota. Grouwels haalt op haar beurt in een reactie uit naar de "verregaande arrogantie" van haar collega-ministers.

Grouwels plaatste donderdag vraagtekens bij het Brussel-hoofdstuk in de nota van formateur Elio Di Rupo. Fundamentele opmerkingen van haar partij zijn simpelweg van tafel geveegd, zei ze. Tweetalige kieslijsten zullen de Vlaamse realiteit in Brussel volledig van de kaart vegen, klonk het.

Franstalige coalitiepartners PS, CDH en Ecolo zijn daar niet mee opgezet. "Wie het Brusselse luik in vraag stelt, zet het bestaan van het Gewest serieus op de helling. Alles wat bijdraagt aan het uitstel van de financiering van Brussel belast het met grote problemen," waarschuwt PS-staatssecretaris Emir Kir. Ecolo-staatsecretaris Christos Doulkeridis: "Beweren dat de formateursnota minder rechten toekent aan de Nederlandstaligen in Brussel is volgens hem "idioot" en "een schandalige leugen".

Octopusnota
CDH wil dat minister-president Charles Picqué (PS) aan Grouwels nog eens de krachtlijnen van het Brusselse regeerakkoord voorlegt. "We zijn er tot nu toe in geslaagd ons niet te laten meeslepen door de conflicten op federaal niveau. Maar Brusselse ministers moeten hun regeerakkoord respecteren," aldus minister Benoît Cerexhe. Hij laat uitschijnen dat Grouwels de Vlaamse Octopusnota belangrijker vindt.

Brussels parlementslid Vincent De Wolf van de MR-oppositie vindt dat de Brusselse Franstalige ministers "hun collega moeten verplichten zich te schikken of ontslag te nemen."

Verregaande arrogantie
In een reactie bijt Grouwels hevig van zich af. Verwijten als zou ze het Brussels regeerakkoord miskennen, vindt ze getuigen van "een compleet verlies aan koelbloedigheid en van een verregaande arrogantie". Grouwels ontkent dat ze het Brussels regeerakkoord en de octopus-nota van de vorige Brusselse regering aan haar laars lapt. "In geen van beide teksten is een spoor terug te vinden van tweetalige kieslijsten, noch van een regionalisering van de beroepsopleiding," zegt ze vrijdagavond. CD&V houdt volgens Grouwels net vast aan het "model van samenwerking in wederzijds respect tussen de twee taalgroepen, dat ten grondslag lag aan het Brussels Hoofdstedelijk Gewest."

Het afbouwen van de rol van de twee gemeenschappen in Brussel ondermijnt in haar ogen de Belgische en internationale roeping van de hoofdstad.

De formatienota van Di Rupo

De nota Di Rupo omvat ook een belangrijk Brusselluik. Zo krijgt het Gewest meer geld en bevoegdheden en wordt ook de mogelijkheid van tweetalige lijsten ingevoerd. Lees alles over de nota (ook het document zelf) en de reacties die ze losweekt in ons dossier. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , De formatienota van Di Rupo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni