| Conner Rouseau (SP.A)

Conner Rousseau is de nieuwe voorzitter van SP.A

© Belga
08/11/2019

Conner Rousseau is de nieuwe voorzitter van SP.A. De SP.A-fractieleider in het Vlaams Parlement haalde het bij de voorzittersverkiezingen van Hannes De Reu en Christ'l Van der Paal. De bijna 27-jarige Rousseau volgt John Crombez op.

Om een tweede stemronde onder de leden te vermijden, moest de winnende kandidaat meer dan de helft van de stemmen halen. Conner Rousseau en running mate Funda Oru kregen 72% van de stemmen van de leden. Christ'l Van der Paal en Bart Callaert haalden 16%. Hannes De Reu en Elhasbia Zayou haalden 11%.

Dat betekent dat Rousseau als voorzitter en Oru als ondervoorzitter de volgende 4 jaar SP.A zullen leiden. Rousseau is met zijn 26 jaar meteen de jongste voorzitter uit de Belgische politieke geschiedenis. Rousseau en Oru maakten het nieuws bekend via Instagram.

'Verkiezingen winnen'

"Matekes, we hebben nieuws. We hebben net vernomen dat Conner en ik jullie vertrouwen hebben gekregen als voorzitter en ondervoorzitter", klonk het in een filmpje. Rousseau zegt dat hij van de SP.A opnieuw een partij wil maken die verkiezingen wint.

"Ik ben heel trots, maar vooral ontzettend dankbaar dat de SP.A-leden Funda en mij het vertrouwen hebben gegeven om de partij een elektroshock te geven. De voorbije maanden hebben Funda en ik zoveel vuur gezien in de partij. We gaan er vollen bak invliegen om voor een SP.A te zorgen waar onze leden trots op kunnen zijn. Een SP.A die weer staat waar ze moet staan en klaar is om opnieuw verkiezingen te winnen".

'Angst, verzuring, haat'

Rousseau is ervan overtuigd dat Vlaanderen "nood heeft aan een sterke socialistische partij". "We zijn als samenleving nog nooit zo rijk geweest, maar ook nog nooit zo ongelukkig. De angst en de verzuring maken de haat alleen groter. En de traditionele politiek is alleen met zichzelf bezig en zorgt niet voor oplossingen. Wij gaan met iets nieuws komen, iets positiefs".

Om de SP.A opnieuw te laten groeien, wil Rousseau eerst en vooral de interne partijorganisatie op punt stellen. "We gaan in stilte en onder de waterlijn een aantal processen in gang zetten", zegt hij. "Ik ga de eerste drie maanden dan ook geen grote verklaringen afleggen".

Op 14 december, op het administratief congres van SP.A in Brussel, worden Conner Rousseau en Funda Oru officieel aangesteld door de leden van de partij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , SP.A , conner rousseau

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni