Coronacommissie gaat van start: 'Niet de bedoeling om koppen te laten rollen'

Het Brussels Parlement heeft zopas de Bijzondere commissie Covid-19 geïnstalleerd. Die moet onderzoeken wat er mis liep tijdens de eerste golf van de epidemie. Ze zal daarna aanbevelingen doen.

“De epidemie kwam voor iedereen onverwacht,” leidde commissievoorzitter Rachid Madrane (PS) de Bijzondere commissie in, “we willen vooral lessen trekken. Het is niet de bedoeling om koppen te laten rollen, of bepaalde beleidsmakers met de vinger te wijzen. Nadien zullen we met aanbevelingen komen.”

Tijdens de installatievergadering is de methode vastgelegd, het bureau samengesteld en de verslaggevers aangeduid. Volgende week donderdag kunnen de eerste experten gehoord worden.

Economie en gezondheid

De eerste vergadering start met een stand van zaken door Perspective.Brussels en het Observatorium voor Welzijn en Gezondheid. Die moeten het kader van de epidemie schetsen en de gevolgen die die had voor economie en gezondheid.

Later komen experten aan bod uit de wetenschappelijke wereld en de gezondheidssector. Ook vakbonden en de mensen van op het terrein zullen gehoord worden, net zoals de administratie, de verantwoordelijken van Iriscare en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie en de Hoge Ambtenaar voor de veiligheid.

Tot slot zullen de minister-president Rudi Vervoort (PS) en minister van gezondheid Alain Maron (Ecolo) zelf op de rooster worden gelegd.

De commissie zal in principe drie maanden actief blijven en zich vooral buigen over de crisis tijdens de eerste golf. Het zal gaan over gezondheid, de economische gevolgen, de coördinatie met de andere beleidsniveau’s en de sanitaire veiligheid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?