Dalle veroordeelt rellen, maar 'niet alles is zwart-wit'

© PhotoNews
| Brusselminister Benjamin Dalle (CD&V) op de thematische Kern van de VLAREG ivm de coronaepidemie (Covid-19.)

Vlaams minister van Brussel en Jeugd Benjamin Dalle veroordeelt de rellen en het politiegeweld van zaterdag in Anderlecht. In een post op Facebook zegt de CD&V-minister wel dat het verhaal niet "zwart-wit" is en dat er op sociale media en internetfora bijzonder snel en hard gereageerd wordt.

In de Brusselse gemeente Anderlecht was het zaterdag en in de nacht van zaterdag op zondag erg onrustig nadat vrijdagavond een jongen van 19 om het leven was gekomen toen hij vluchtte voor een coronacontrole door de politie. Op verschillende plaatsen waren er samenscholingen en kwam het tot rellen met de politie. In totaal werden volgens de politie 57 relschoppers opgepakt.

'Niet alles 'zwart-wit''

In een post op Facebook veroordeelt Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle de relletjes en het politiegeweld. "Laat mij duidelijk zijn: geweld tegen de politie kan niet. Niet in coronatijden, niet naar aanleiding van een overlijden, nooit. De politie moet kordaat optreden tegen dit geweld en de daders moeten vervolgd worden", aldus Dalle.

Volgens de CD&V-minister wordt er op sociale media en internetfora wel fors en met "zeer harde woorden" gereageerd. Op sociale media en internetfora las ik gisteren allerlei verwensingen en veralgemening over de (Brusselse) jongeren. Het waren vaak zeer harde woorden. Conclusies worden snel getrokken, verwensingen snel gemaakt", aldus de minister.

Volgens hem is het verhaal niet "zwart-wit". "Veel jongeren worden dubbel getroffen door de coronamaatregelen. Jongeren die opgroeien in armoede, in veel te kleine appartementen, zonder tuinen, zonder toegang tot internet, al te vaak ook zonder perspectief. Er heerst diepe frustratie, woede ook. Veel jongeren voelen zich vergeten", stelt de CD&V-minister. Dalle pleit daarom voor "respect, begrip en medeleven", in de eerste plaats voor de familie van de overleden 19-jarige, maar ook voor "de situatie van veel jongeren".

De minister verwijst in zijn bericht ook expliciet naar het betoog van straathoekwerker Thomas Devos.

Dalle: "Laten we ook hopen dat er meer menselijkheid, begrip en empathie komt in onze samenleving. Niet voor rellen, of voor amokmakers. Wel voor de situatie van veel jongeren met te weinig perspectief. Met oneerlijke kansen aan de start."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?