Daniel Buyle hekelt ‘zelfmoordstrategie’ Brusselse Vlamingen

© Bart Dewaele

“De Brusselse Vlamingen staan na de zesde staatshervorming in de kou." En ook: “Er zijn geen ernstige interne hervormingen binnen Brussel tot stand gekomen doordat de Vlaamse politici slecht waren voorbereid op dit debat.” Dat zei VGC-griffier Daniel Buyle op een receptie van de Vlaamse Volksbeweging (VVB).

“Je hoort pleidooien voor de vorming van een Brusselse gemeenschap met een Brusselse identiteit, voor tweetalige lijsten voor het Brussels regionaal parlement, voor het overhevelen van gemeenschapsbevoegdheden als onderwijs en cultuur naar het Brussels gewest, enzovoort. Dergelijke pleidooien zijn niet alleen heilloos voor de Vlamingen in Brussel, ze kunnen op termijn ook leiden naar politieke zelfmoord”, zei Daniel Buyle op de receptie van de Brusselse afdeling van de VVB zaterdag.

'Pleidooien te wijten aan onwetendheid'
“Ze gaan namelijk in tegen alles wat de Vlamingen sinds de catacombentijd moeizaam hebben opgebouwd en verwezenlijkt in de hoofdstad. Bij sommigen zijn die pleidooien toe te schrijven aan politieke onwetendheid. Dat is al erg genoeg, want je eigen geschiedenis niet kennen, kan rampzalige gevolgen hebben. Bij anderen – en dat is veel erger – maken die pleidooien deel uit van een nieuwe Vlaams-Brusselse strategie die helaas kan leiden tot de zelfvernietiging van de Vlaamse gemeenschap in de hoofdstad”, zegt Buyle.

'Geen commentaar'
“Als de Vlaams-Brusselse politici de Vlaamse gemeenschapsvorming loslaten, de band met Vlaanderen doorknippen en zich laten opsluiten in een Brussels keurslijf, spuwen ze niet alleen in de Vlaamse hand waaruit ze al die jaren hebben gegeten, ze zagen dan ook de tak af waarop ze nu nog comfortabel zitten”, zei Buyle nog.

Daniel Buyle is griffier van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), maar sprak in eigen naam.

De standpunten die Buyle hekelt worden vooral verdedigd binnen partijen als SP.A en Groen.

De Vlaamse Volksbeweging stuurde dinsdag een communiqué naar aanleiding van de toespraak. De VVB kondigt aan in de komende maanden “activiteiten te ontwikkelen om het debat over de Vlaams-Brusselse strategie weer de goede kant op te sturen.”

Tegenover brusselnieuws.be bevestigt Buyle zijn uitspraken, waar hij verder geen commentaar wil bij geven.

Daniël Buyle gaat dit jaar nog met pensioen.

 

 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?