Danscafés starten toch op 1 oktober met coronopas: ‘Klanten willen op tafel dansen’

© BRUZZ
| De Bonnefooi is een danscafé dat tot in de vroege uurtjes openblijft.

Verschillende danscafés hebben beslist om vanaf 1 oktober toch te controleren op het Covid Safe Ticket (CST). Zo hoeven de gasten, als ze eenmaal binnen zijn, geen afstand meer te houden of een mondmasker te dragen.

Voor de uitbater van de Bonnefooi staat het als een paal boven water: het feest moet doorgaan. Het café heeft lang afgezien van de coronamaatregelen. Bovendien werden er werken uitgevoerd zodat ze meer mensen kunnen ontvangen. "Ik zie niet in waarom we nog twee weken zouden wachten," zegt uitbater Christian Enciso Ducy.

Het sluitingsuur valt weg vanaf vrijdag, dus Enciso Ducy wil dat mensen in alle veiligheid kunnen uitgaan. De Bonnefooi is geen club en telt ook niet mee als evenement. Toch komen de mensen er om te feesten. "We hebben dj’s en livemuziek, we blijven tot 7 of 8 uur ’s ochtends open zoals vanouds."

Bonnefooi begint daarom zoals voorzien op 1 oktober met het CST, zo schrijft BX1 en bevestigt Enciso Cusy aan BRUZZ. "Zo kunnen we ook testen of het werkt of niet. Hopelijk gaat het goed en kunnen we weer een betere omzet draaien. Want tot nu toe zijn die niet hoog genoeg om de schulden van anderhalf jaar af te betalen."

c1424_bar_des_amis_c_ivan_put.jpg
© Ivan Put
| Café des Amis is geen danscafé, maar wel een populaire uitgaangsbestemming voor vriendengroepen.

Kat uit de boom kijken

Ook voor Stephane Lascaud, uitbater van danscafé Le Corbeau is het niet mogelijk om langer te wachten. "1 oktober was aangekondigd en dit is ook wat we aan onze kanten vertellen. Want die bellen ons op om te vragen wanneer ze weer op de tafels mogen dansen."

"Het enige dat ons tegenhoudt zijn de paperassen. Maar het CST is voor de mensen een manier om het gewone leven te hervatten. We gaan niet nog eens vijftien dagen wachten omdat de politici niet klaar zijn. We zijn een danscafé. De vraag om weer te dansen is groot, maar we moeten maatregelen nemen. In principe mogen mensen die geen Covid Safe Ticket hebben niet naar binnen." 

Bij Cartagena Salsa Bar kijkt uitbater José Jiménez het nog even aan. "We zullen voor het eerst weer langer openblijven. Als de mensen gaan dansen zijn we verplicht om het CST te vragen. Er staan hoge boetes op het overtreden van de coronamaatregels. Maar ik ga vrijdag beslissen." Dat zegt ook Jo De Witte, uitbater van Bar des Amis, een populaire uitgaansbestemming. Hij wacht om te zien wat de andere uitbaters zullen doen.

Horeca Brussel heeft nog niets gehoord van uitbaters die van plan zijn om het CST te vragen bij de ingang. Officieel is het niet de bedoeling om deze al toe te passen voordat de ordonnantie er is. Woordvoerder Frédérick da Soghe vindt het jammer dat het CST is uitgesteld voor de horeca. "Nu gaat er een verschil zijn tussen club en bar."

Van 1 naar 15 oktober

De Brusselse regering kondigde een tijd geleden aan om het CST in te voeren in sectoren als de horeca, het nachtleven, sport, de cultuur en andere vrijetijdstakken. Bedoeling was om het CST vanaf 1 oktober in te voeren.

De adviezen van de Gegevensbeschermingsautoriteit en de Raad van State staken daar een stokje voor. Die moeten deze week binnenkomen. Daarna moet de ordonnantie nog groen licht krijgen in het Brussels parlement. Dat betekent dat het CST ten laatste wordt ingevoerd op 15 oktober.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?