De Croo wordt premier, ministerposten verdeeld

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 30 september 2020
Updated: 30-09-2020 - 18:05

De zeven partijen die een federale regering willen vormen hebben een inhoudelijk akkoord bereikt. Alexander De Croo (Open VLD) wordt premier en er is ook een akkoord over de ministerposten. Maar wie die ministers zijn en wie welke portefeuille krijgt, blijft nog geheim tot na de partijcongressen die woensdagavond plaatsvinden.

Het akkoord komt er na een marathonvergadering van meer dan 21u, vooral over de begroting. CD&V, Open VLD, SP.A, Groen, PS, MR en Ecolo gaan dus samen een nieuwe regering vormen. Als alles goed gaat, legt die donderdag de eed af. De coformateurs Paul Magnette (PS) en Alexander De Croo (Open VLD) brachten om 10u verslag uit bij de koning.

Naar verluidt lezen de sherpa's, de toponderhandelaars die de partijvoorzitters bijstaan, de teksten nog na. Intussen praten de voorzitters over de verdeling van de bevoegdheden. Alexander De Croo wordt premier, bevestigden De Croo en Magnette op een korte persconferentie om 11u.

Paul Magnette en Alexander De Croo
© KH
| Paul Magnette (PS) en Alexander De Croo (Open VLD) spreken de pers toe woensdagochtend.

Brusselaars in de regering

Hoewel de casting nog niet is gecommuniceerd, lijken verschillende Brusselaars hun plaats te krijgen in de nieuwe regeringsploeg. Tinne Van der Straeten lijkt een zekerheidje als minister voor Klimaat en Energie namens Groen.

Verschillende media maken daarnaast gewag van een goede kans voor CD&V'er Sammy Mahdi. Volgens het Nieuwsblad zou hij op koers liggen om verantwoordelijk te worden voor Asiel en Migratie.

Tenslotte lijkt de PS een postje te voorzien voor oud-Brussels OCMW-voorzitter Karine Lalieux. Daarnaast wordt ook huidig Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Nawal Ben Hamou door de RTBF genoemd.

Inhoudelijk

Inhoudelijk hebben verschillende partijvoorzitters al wel gereageerd op het akkoord. "Iedereen zoekt steeds naar de accenten van de ene of de andere in een akkoord. Wat hier telt, is het evenwicht dat is bereikt tussen de elementen van alle partijen," stelde CD&V-voorzitter Joachim Coens. "Het is een evenwichtig akkoord. Het was niet eenvoudig, want er waren zeven partijen rond de tafel. Er zitten elementen in van duurzame ontwikkeling, sociale elementen en elementen van economische ontwikkeling. Het is een voldoende evenwichtig akkoord om de uitdagingen voor ons land aan te pakken," vond MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez.

"Het is een sterk akkoord. Nu moeten we aan de slag. Deze regering gaat investeren in koopkracht, de pensioenen en de gezondheidszorg," stelde zijn SP.A-collega Conner Rousseau. "Het is een akkoord dat een nieuw elan geeft, een toekomst voor Belgiƫ met in zijn hart de ecologische en solidaire transitie," vond Ecolo-covoorzitster Rajae Maouane. Volgens Groen-voorzitster Meyrem Almaci brengt het regeerakkoord "een kentering naar een ambitieus klimaatbeleid", waarbij ons land zich achter de Europese ambities schaart. De tekst ondersteunt volgens haar ook de mensen die het de afgelopen tijd moeilijk hebben gehad.

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert sprak over een gebalanceerd akkoord met sociale accenten, duurzaamheidsaccenten en economische accenten, met ook een duidelijk programma op institutioneel vlak. Wat nieuwe belastingen betreft, "moeten de mensen zich geen zorgen maken," luidde het. Het is nu zaak mensen in moeilijkheden en bedrijven te ondersteunen. De eerste twee jaar zal de focus van de regering op de relance en het bestrijden van de crisis liggen. Daarna is het tijd om te hervormen, aldus Lachaert.

Ministerposten

Er is nu ook een akkoord over de ministerposten. Maar over namen, en wie welke portefeuille zou krijgen, willen ze nog niets zeggen. Da's wellicht pas voor morgenvroeg. Vanavond moeten de leden van de 7 Vivaldi-partijen het nieuwe regeerakkoord nog goedkeuren tijdens de partijcongressen. Morgenvroeg om 10 uur legt de nieuwe regering de eed af in het Paleis in Brussel.

Preformateurs Alexander De Croo (Open VLD) en Paul Magnette (PS) tijdens de persconferentie van 30 september 2020 waarop ze hun nieuwe regering voorstellen. De Croo wordt de nieuwe eerste minister
© PhotoNews
| Preformateurs Alexander De Croo (Open VLD) en Paul Magnette (PS) tijdens de persconferentie van 30 september 2020 waarop ze hun nieuwe regering voorstellen. De Croo wordt de nieuwe Eerste Minister.
Nieuwbakken premier Alexander De Croo (Open VLD) tijdens de persconferentie van 30 september 2020 waarop hij en Paul Magnette (PS) hun nieuwe regering voorstellen
© PhotoNews
| Nieuwbakken premier Alexander De Croo (Open VLD) tijdens de persconferentie van 30 september 2020 waarop hij en Paul Magnette (PS) hun nieuwe regering voorstellen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?