4.500 auto's aan Parking C voor protest Vlaams Belang

VGS
27/09/2020
Updated: 27/09/2020 17.17u

Enkele duizenden leden en sympathisanten van Vlaams Belang zetten zondagvoormiddag koers richting Parking C. Ze deden dat om te protesteren tegen de naderende Vivaldi-regering, onder de slogan “Niet mijn regering". Volgens de politie waren er 4.500 wagens ter plaatse aanwezig. "Het is sowieso een onverhoopt succes", reageert voorzitter Van Grieken.

Vanop verschillende parkings in Vlaanderen zijn zondagochtend leden en sympathisanten van Vlaams Belang met de wagen richting Brussel vertrokken. ""We hebben twintig startpunten vanuit heel Vlaanderen waar we met auto's, versierd met Vlaamse leeuwenvlaggen, naar Parking C op de Heizel rijden," zei voorzitter van het Vlaams Belang Tom Van Grieken daarover op Radio 1.

De protestrit had als eindhalte Parking C aan de Heizel, waar de betogers tussen 10 en 13 uur statisch betoogden. Ter plaatse werden toespraken gehouden die de aanwezigen vanuit de auto kunnen volgen.

Met de betoging wil Vlaams Belang “een oorverdovend signaal geven aan de elite in Brussel dat Vlaanderen deze linkse en anti-Vlaamse coalitie niet tolereert.”.

20200927_Protest_Vlaams_Belang_ParkingC_Photonews

Vivaldi-coalitie onaanvaardbaar

Vlaams Belang manifesteert met andere woorden tegen de Vivaldi-coalitie die in de stijgers staat. De coalitie van liberalen, groenen en socialisten, aangevuld met CD&V, noemt de partij "anti-democratisch en anti-Vlaams". "Op 26 mei 2019 heeft de Vlaming een duidelijk signaal gegeven, het moet Vlaamser en het moet rechtser. Nu krijgen we het omgekeerde en dat is onaanvaardbaar", zegt Van Grieken. "Ik hoop dat Vlaams Belang en de N-VA de krachten bundelen in de oppositie."

Dries Van Langenhove, Kamerlid van de Vlaams Belang-fractie, zei tijdens de actie dat ze "de paarsgroene particratie zullen bestrijden op elk front: in het parlement, op sociale media en op straat." Barbara Pas, fractieleider voor Vlaams Belang in de Kamer, haalde hard uit naar CD&V en Open Vld.

Vlaams Belang protestmars

| Parking C stroomt behoorlijk vol met wagens.

Coronaproof protest

Vlaams Belang koos voor een autoprotest omwille van de gezondheidscrisis en riep alle aanwezigen op in de auto te blijven en anders een mondmasker te dragen. Heel wat mensen verlieten toch hun wagens. Het grote merendeel van de aanwezigen droeg mondmaskers.

De politie Brussel Hoofdstad Elsene was aanwezig op de betoging. Volgens hen verliep het protest vlot en waren er 4.500 auto’s aanwezig. Tom Van Grieken heeft het over 5.000 wagens. Dat zou volgens hem betekenen dat er een tienduizendtal betogers aanwezig tekenden.

De massale toestroom van wagens zorgde ook voor wat fileleed op zondag op de ring rond Brussel, zeker aan de opritten aan de Heizel. Nu de wagens ook weer vertrekken aan de Heizel, zorgt dat opnieuw voor verkeershinder.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Vlaams Belang , betoging

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni