Dewael twijfelt aan uitspraak Jambon over Soedanezen

© Photonews
Updated: 14-01-2018 - 15:18

Patrick Dewael, fractieleider van Open VLD, betwijfelt dat er sinds het stopzetten van de uitwijzingen veel meer Soedanezen in ons land zijn toegekomen. Dat zei hij zondag in De Zevende Dag op Eén. Minister Jambon reageert: "Politie moet exacte cijfers uitzoeken."

Door het stopzetten van de uitwijzingen zijn de afgelopen weken fors meer Soedanezen in ons land terecht­gekomen, verklaarde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) vrijdag in het Canvasprogramma De Afspraak.

Hun aantal is exponentieel toegenomen, zei ­Jambon. De minister had geen officiële cijfers, maar sprak over honderden extra mensen. Die gegevens zijn verzameld tijdens de voedselbedeling in de buurt van het Noordstation in Brussel.

Juiste cijfers achterhalen

"Heeft hij die geïdentificeerd?", vroeg Patrick Dewael zondag. "Hoe weet hij dat dat Soedanezen zijn? Dat is juist de hetze geweest die we net gehad hebben. Mensen die hier illegaal zijn, moeten op de een of andere manier worden geïdentificeerd."

In een reactie verduidelijkt het kabinet-Jambon hoe de cijfers worden verkregen. "We merken de laatste weken een grote toename van de transmigranten in Brussel. Dat wordt vooral opgemerkt bij de voedselbedeling in Brussel-Noord. Uit onze ervaring van de voorbije maanden weten we hoe die populatie in elkaar zit, met ongeveer een derde Soedanezen."

Dewael heeft echter gelijk dat er meer actie nodig is om een exact cijfer op het aantal Soedanezen te kunnen plakken. "Daarvoor is een politie-actie nodig."

Zwakke schakel

De minister heeft volgens Dewael wel gelijk dat er geen zwakke schakel in de ketting mag komen, omdat we anders een aanzuigeffect creëren.

"Mensensmokkelaars zoeken landen op waar het hapert. Zo waren er in 2000 in één jaar tijd 42.000 asielaanvragen in België. Dus je moet een beleid voeren in overleg met de Europese partners."

'Beleid met veel menselijke trekken'

Dewael beloofde ook Theo Francken (N-VA) in het oog te zullen blijven houden. "Je moet een onderscheid maken tussen de inhoud van het beleid en de communicatie. Die is veel te selectief."

"Hij communiceert nooit over het feit dat het aantal humanitaire visa nooit zo hoog heeft gelegen. Het is een beleid met veel menselijke trekken en die merk ik veel minder. Partijen mogen daar voor hun communicatie kersen uit plukken, maar een staatssecretaris moet het hele plaatje tonen."

Een boodschap die bij Francken niet in dovemansoren gevallen is. Zondagmiddag stuurde hij precies over die humanitaire visa een tweet de wereld in.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?