Persconferentie n.a.v. het bezoek van Filip Dewinter en Nederlands politicus Geert Wilders aan Sint-Jans-Molenbeek

| Persconferentie n.a.v. het bezoek van Filip Dewinter en Nederlands politicus Geert Wilders aan Sint-Jans-Molenbeek.

Dewinter en Wilders wagen nieuwe poging tot bezoek aan Molenbeek

© Belga
26/04/2022

Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter en de Nederlandse PVV-leider Geert Wilders willen op vrijdag 13 mei een bezoek brengen aan het Brusselse Molenbeek. Het bezoek komt er volgens Dewinter naar aanleiding van de uitspraken van Vooruit-voorzitter Conner Rousseau, die ook meteen wordt uitgenodigd om mee te gaan.

Dewinter en Wilders planden in 2017 al eens om een "islamsafari", zoals ze het destijds noemden, te ondernemen in Molenbeek om er ter plaatse vast te stellen hoe de Brusselse gemeente getroffen werd door "islamisering en massamigratie". Toenmalig burgemeester Françoise Schepmans (MR) verbood de actie echter. De initiatiefnemers stapten wel naar de Raad van State en die vernietigde uiteindelijk in 2021 het verbod.

"Vanwege de coronacrisis kwam de wandeling er sindsdien nog niet van, maar nu hebben we een nieuwe aanvraag ingediend voor 13 mei", zegt Dewinter. "We willen een statement maken dat we geïslamiseerde plaatsen in ons land niet mogen prijsgeven. Maar het is geen betoging, we gaan de boel niet op stelten zetten en we roepen ook niemand op om met ons mee te gaan."

Het plan komt er volgens Dewinter naar aanleiding van het interview van Conner Rousseau met Humo. Daarin verklaarde de Vooruit-voorzitter onder meer dat hij zich "niet in België voelt" als hij door Molenbeek rijdt.

"Als zelfs Conner Rousseau tot dezelfde conclusies begint te komen die wij al lang maken.." , stelt Dewinter. "Molenbeek staat inderdaad symbool voor alle gemeenten die volledig vervreemd en geïslamiseerd zijn en die we moeten 'heroveren'." Dewinter zegt Rousseau ook uit te nodigen om samen met hem en Wilders op pad te gaan.

'Niet getolereerd'

De gemeente Molenbeek zal de aanvraag van Dewinter en Wilders bekijken via de daartoe voorziene procedure, verzekert Molenbeeks burgemeester Catherine Moureaux (PS). De kans dat er ook echt een toelating komt, is weliswaar klein. "Ik heb het heel moeilijk met extreemrechts. Ik debatteer er niet mee en ze mogen 100.000 inwoners niet gijzelen met walgelijke ideeën, haat en racisme. Dat wordt niet getolereerd. We zullen hun aanvraag bekijken en correct behandelen, maar ik distantieer me volledig van extreemrechts", benadrukt Moureaux.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni