| Elio Di Rupo

Di Rupo: '2019 wordt het jaar van de 'remontada' van de PS'

© Belga
12/01/2019

2019 moet voor de PS het jaar van de 'remontada' (comeback) worden. Dat heeft PS-voorzitter Elio Di Rupo vrijdag gezegd in zijn nieuwjaarstoespraak in de BOZAR. Volgens Di Rupo vormt zijn partij het enige echte alternatief voor het liberale model van de "MR/N-VA-regering" van de afgelopen jaren. "We zijn het enige geloofwaardige linkse alternatief."

"Het is tijd voor de herovering. Laten we van 2019 het jaar van reconquista, het jaar van de remontada, maken", zei Di Rupo. Volgens de voorzitter is zijn PS "een partij van de oplossingen".

De PS-voorzitter schuift een aantal voorstellen naar voor: pensioen opnieuw op 65, een herfinanciering van de NMBS, gratis huisarts en tandarts (geschatte kostprijs: 300 miljoen euro), verlaging van de btw van 21 naar 6 procent op elektriciteit en op protheses, brillen en hoorapparaten.

"Eén legislatuur van rechts was al voldoende om hele delen van de bevolking in de problemen te brengen", stelde Di Rupo. "De enige manier om die beweging te stoppen, is om de PS opnieuw aan de tafel te krijgen op alle niveaus", zo zei de PS-voorzitter.

'Rijksten meer laten bijdragen'

De PS wil zich opstellen als "stabiele en zekere factor" in een samenleving die volop in verandering is. De Franstalige socialisten hameren er daarbij op dat sociale bescherming geen luxeproduct is en dat het de bedoeling is om de rijken meer te laten bijdragen.

"Wij, socialisten, zullen exact het tegenovergestelde doen wat de regering-Michel gedurende de afgelopen legislatuur heeft gedaan. We zullen de kleine minderheid bovenaan, de rijksten, meer laten bijdragen om zo de situatie voor het overgrote deel van de bevolking te verbeteren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Elio Di Rupo , PS , parti socialiste

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni