Dit is de top tien van 'cumulards' in Brussel

© PhotoNews
| Vier van de tien Brusselse cumulkampioenen zetelen ook in het Brusselse parlement.

De helft van de 10 grootste cumulkampioenen uit Brussel zijn PS’ers. Dat blijkt uit een analyse van Cumuleo. In de lijst duiken ook twee Vlamingen op: Ukkels gemeenteraadslid Jean-Luc Vanraes (Open VLD) en zijn Brusselse collega Johan Van den Driessche (N-VA).

Het Belgisch Staatsblad publiceerde afgelopen dinsdag zijn traditionele overzicht van alle mandatarissen in ons land. Politici en topambtenaren zijn immers wettelijk verplicht om hun mandaten en de inkomsten die ze daaruit halen neer te leggen bij het Rekenhof.

Na analyse van die gegevens kon de actiegroep Cumuleo, die pleit voor meer transparantie over deze politieke postjes, een ranglijst opstellen van de cumulkampioenen in Brussel. De helft van de top 10 hebben een PS-signatuur. En er duiken slechts twee Nederlandstalige politici in op.

Een belangrijke kanttekening bij de lijst: het weergegeven cijfer is het maximale aantal mandaten dat de politicus in kwestie tijdens het jaar 2017 tegelijk uitoefende. Dit betekent niet automatisch dat hij of zij al deze functies een jaar lang heeft gecombineerd.

(Klik op de naam om meer te weten te komen over de persoon in kwestie en om welke mandaten het precies gaat.)

1. Philippe Close (PS), 34 mandaten waarvan 4 bezoldigd

De Brusselse burgemeester combineerde in september vorig jaar maar liefst 34 mandaten, dat zijn er nog twee meer dan vorig jaar. Dit was echter maar gedurende een paar weken het geval. Zijn benoeming als burgemeester in juli en de daaropvolgende hervorming van de verschillende organisaties van de stad Brussel zorgden immers voor heel wat verschuivingen doorheen het jaar. In december hield hij nog 23 mandaten over, waarvan enkel zijn burgemeesterschap betaald was.

2. Eliane Daels (PS), 32 mandaten waarvan 30 bezoldigd

Voor het tweede jaar op rij is de Everse schepen voor Burgerlijke Zaken de cumulkampioene van ons land wat betaalde postjes betreft. Voor maar liefst 30 van haar 32 mandaten strijkt zij geld op. Als bestuurder van de Mutualité Socialiste du Brabant zetelt zij evenwel automatisch in een groot aantal kleine vzw’s waarvoor zij enkel een aanwezigheidspremie ontvangt.

3. Françoise Père (PS), 32 mandaten waarvan 2 bezoldigd

Ook de Vorstse schepen Françoise Père combineert 32 mandaten. Haar inkomen ontvangt zij uit haar schepenambt en haar job als sociaal assistent. Voor 30 andere mandaten krijgt ze niets betaald en gaat het voornamelijk om sociale vzw’s waar zij in het bestuur zetelt.

4. Jean-Luc Vanraes (Open VLD), 21 mandaten waarvan 5 bezoldigd

Het Ukkelse gemeenteraadslid Jean-Luc Vanraes is de Vlaamse politicus met de meeste mandaten in Brussel. Hij is ondervoorzitter van de Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Brussel (GIMB) en zetelt als vertegenwoordiger van de GIMB in verscheidene Brusselse bedrijven. In juni vorig jaar moest hij ontslag nemen als OCMW-voorzitter in Ukkel, omdat die functie niet gecombineerd mocht worden met zijn ondervoorzitterschap van de GIMB. Hij houdt nu dus nog 4 betaalde mandaten over.

5. Faouzia Hariche (PS), 19 mandaten waarvan 5 bezoldigd

De Brusselse schepen voor Onderwijs combineerde op een bepaald moment 19 mandaten, maar door de hervorming van de Brusselse organisaties bleven er daar in december nog 15 van over. Zij wordt dan nog betaald voor drie functies. Haar overige mandaten zijn voornamelijk bij Brusselse vzw’s.

6. Isabelle Emmery (PS), 18 mandaten waarvan 6 bezoldigd

Anderlechts gemeenteraadslid Isabelle Emmery zetelt ook in het Brusselse parlement en het parlement van de Franstalige Gemeenschap. Voor haar bestuursfuncties in verschillende Brusselse ziekenhuiskoepels wordt zij eveneens betaald. De twaalf andere mandaten die zij uitoefent, zijn voornamelijk bestuursfuncties in lokale vzw’s.

7. Francis Delpérée (CDH), 18 mandaten waarvan 6 bezoldigd

Delpérée is het enige federale parlementslid in deze lijst. Het gemeenteraadslid uit Sint-Pieters-Woluwe combineerde evenveel postjes als Emmery, maar nam in april ontslag als bestuurder van het Nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk waardoor hij het jaar eindigde met 17 mandaten.

8. Johan Van den Driessche (N-VA), 18 mandaten waarvan 5 bezoldigd

Brussel gemeenteraadslid en parlementslid Johan Van den Driessche is de tweede Vlaming in deze lijst. Van zijn 18 mandaten zijn er 5 betaald. Naast zijn politieke verantwoordelijkheden gaat het om zijn functie als bestuurder van de Brusselse Zwem- en Badinrichtingen en als voorzitter van de raad van bestuur van energiebedrijf Prometheus.

9. Alain Courtois (MR), 18 mandaten waarvan 3 bezoldigd

Brussels schepen van Sport Alain Courtois is ook Brussels parlementslid en ondervoorzitter van het parlement voor de Franstaligen in Brussel. Zijn overige onbezoldigde mandaten zijn voornamelijk Brusselse vzw’s van allerlei strekking, zoals Théâtre Les Tanneurs en Mabru.

9. Jean-François Culot (CDH), 18 mandaten waarvan 3 bezoldigd

Eveneens op de negende plaats prijkt Jean-François Culot, de OCMW-voorzitter van Sint-Agatha-Berchem. Hij krijgt daarnaast ook betaald als raadslid van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie en als adjunct-directeur van Mutualité Saint-Michel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?