Eliane Daels (PS) combineert 31 mandaten, waarvan er 29 betalend zijn.

Everse schepen Eliane Daels blijft Belgische cumulkampioene

LBU
14/08/2018

De politicus met de meeste betaalde mandaten in dit land is voor het tweede jaar op rij Eliane Daels, PS-schepen in Evere. Daels oefent maar liefst 31 mandaten uit, waarvan 29 bezoldigd zijn. Ook schepen Françoise Père (PS) uit Vorst en gemeenteraadslid Jean-Luc Vanraes (Open VLD) uit Ukkel bekleden meer dan 20 mandaten. De meeste daarvan zijn echter onbezoldigd.

Naar jaarlijkse gewoonte publiceert het Belgisch Staatsblad in augustus de lijst van mandaten van alle politici en topambtenaren in ons land. Daaruit blijkt dat de mandatenkampioene bij uitstek voor het tweede jaar op rij uit Evere komt. Schepen voor Burgerlijke Stand Eliane Daels (PS) hield er in 2017 maar liefst 31 mandaten op na, waarvan er 29 betaald zijn.

Op plaats twee in de nationale ranglijst staat Max Munix, gemeenteraadslid voor de MR in de Duitstalige gemeente Kelmis. Hij heeft 23 betaalde postjes, zo schrijft De Tijd dinsdag. Antwerps N-VA-schepen Koen Kennis prijkt op de derde plaats, met 18 betaalde mandaten op een totaal van 36.

Onbezoldigde ongagementen

Er zijn nog drie andere Brusselse politici die meer dan 20 mandaten combineren. In de overgrote meerderheid van de gevallen zijn deze engagementen evenwel onbezoldigd. Zo combineert schepen Françoise Père (PS) uit Vorst evenveel postjes als haar Everse collega, maar ze wordt enkel betaald voor haar schepenambt.

Gemeenteraadslid Jean-Luc Vanraes (Open VLD) uit Ukkel telt 21 mandaten, waarvan er vorig jaar nog 5 bezoldigd waren. Na zijn ontslag als OCMW-voorzitter in juni 2017 blijven er daar nog vier van over. Toen raakte immers bekend dat die post niet gecombineerd mocht worden met zijn functie als ondervoorzitter van de Gewestelijke Investeringsmaatschappij van Brussel, wat hij tot dan wel een tijdlang gedaan had.

Close snoeit

Een opmerkelijk geval ten slotte is Brussels burgemeester Philippe Close (PS). Vorig jaar was hij nog de Brusselse politicus met de meeste (betaalde en niet-betaalde) mandaten. Hij combineerde maar liefst 32 postjes. Dit jaar blijven er daar nog 24 van over en wordt hij enkel nog betaald voor zijn burgemeesterschap.

Deze vermindering is een duidelijk gevolg van zijn aangekondigde hervorming van de vzw’s en de bijhorende schrapping van mandaten van de Stad Brussel. Bij zijn eedaflegging als burgemeester beloofde hij werk te maken van meer transparantie en minder cumul.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Evere , Politiek , Eliane Daels , Philippe Close , Jean-Luc Vanraes , Françoise Père

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni