| In het lange autovrije weekend maakten er 14.000 mensen gebruik van de Gentsesteenweg.

Dit weekend geen autovrije Gentsesteenweg: slachtoffer van eigen succes

JP
© BRUZZ
28/05/2020

Voorlopig zal de Gentsesteenweg in Molenbeek niet opnieuw autovrij worden gemaakt. Dat zegt schepen van Mobiliteit Abdellah Achaoui (PS). "Er waren in dat lange weekend 14.000 bezoekers. Terwijl een markt met meer dan vijftig verkopers niet mag. We moeten consequent zijn."

De autovrije Gentsesteenweg kwam er in bijzondere omstandigheden, brengt Achaoui in herinnering. Het was het lange weekend voor het einde van de ramadan waarbij de mensen extra ruimte moesten krijgen om inkopen te doen. Ook de zomer komt steeds dichterbij en met het mooie weer wilden meer mensen buiten zijn.

Eerder was er sprake van dat de verkeersader tijdens het Pinksterweekend wellicht ook autovrij zou worden. Nu sluit Achaoui dat uit.

Hoewel de handelaars en de voetgangers volgens de schepen heel tevreden waren met de autovrije straat, zit een nieuwe autovrije periode er voor de Gentsesteenweg voorlopig niet in. "Tijdens dezelfde periode mét auto's passeren er al 9.000 voetgangers, nu waren dat er maar liefst 14.000. Het had iets weg van een braderie. Terwijl een markt met meer dan vijftig verkopers niet mag. Op dit moment zijn de risico's te groot, de gezondheid gaat voor."

Maandelijkse autoloze dag?

Dat betekent niet dat het college geen voorstander is om de zachte mobiliteit te versterken. Het college bespreekt de mogelijkheid om een maandelijkse autovrije dag in te voeren. Maar daarvoor denkt Achaoui aan een ambitieuzer project dan enkel de Gentsesteenweg. "Het zou gaan om een autovrije perimeter, waar dan bijvoorbeeld het Gemeenteplein ook in is opgenomen."

Achoui gaat niet over één nacht ijs. "We zullen onze beslissingen telkens nemen in samenspraak met de handelaars en lokale bewoners en in overleg met de politie. We zullen ook niet te snel gaan. Molenbeek is dichtbevolkt en er zijn veel kleine straatjes met veel winkels. Ik wil geen chaos creeëren voor een voetgangerszone van één dag."

Donderdag overlegde Achaoui met het college over het idee van de autovrije dag. Maar een eventuele datum om die in te voeren is nog niet bekend. "Met de crisis is het moeilijk om langetermijnsplannen te ontwikkelen," zegt Achaoui.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Politiek , Gentsesteenweg , autovrije gentsesteenweg , Abdellah Achaoui , autovrije zondag

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni