Ecolo dreigt schepen uit partij te zetten door zijn verzet tegen transparantie

Pascal Lefèvre (Ecolo Sint-Pieters-Woluwe)

Ecolo-schepen Pascal Lefevre uit Sint-Pieters-Woluwe dient een klacht in tegen het Brussels Parlement, uit onvrede met de gestemde transparantieregels voor Brusselse politici. Zijn partij is niet opgezet met die demarche. Lefevre moet ofwel zijn klacht laten vallen of hij moet zijn mandaat ter beschikking stellen van zijn partij.

Vanaf 1 oktober moeten alle Brusselse politici met openbare mandaten hun inkomsten uit die mandaten publiek maken. Dat heeft het Brussels Parlement beslist, met brede meerderheid. De bedoeling is om een grotere transparantie te verkrijgen op het lokale niveau. Schepenen, OCMW-raadsleden en gemeenteraadsleden moeten dus allemaal hun vergoedingen oplijsten en openbaar maken.

Pascal Lefevre, Ecolo-schepen uit Sint-Pieters-Woluwe, is duidelijk niet tevreden met die regel, die er kwam mee onder druk van zijn eigen partij. De Franstalige ecologisten hamerden na schandalen met publiek geld - waaronder het beruchte Samusocial-schandaal dat Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) ten val bracht - op een grotere transparantie. Volgens Lefevre zou er te veel interpretatie mogelijk zijn tussen wat inkomsten zijn uit publieke functies en uit de privé.

Lefevre trekt volgens de kranten La Dernière Heure en La Libre Belgique naar de rechtbank van eerste aanleg om de regels aan te vechten. Zijn partij Ecolo is duidelijk niet tevreden met de demarche van haar partijlid. De partij noemt het "een individuele actie" en "onbegrijpelijk." Ecolo stelt Lefevre nu voor de keuze. Ofwel laat hij binnen de 24 uur zijn klacht vallen, ofwel moet hij zijn schepenmandaat ter beschikking stellen aan de partij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?